Svet
17 ogledov

Za boljše pogoje dela je moralo umreti tisoč ljudi

H&M Reuters
Nekateri tekstilni giganti po tragični nesreči v Bangladešu pristopili k podpisu sporazuma za izboljšanje delovnih pogojev delavcev, ki šivajo obleke.

Oblačilna giganta H&M in Inditex sta obljubila, da bosta podpisala zavezo za izboljšanje varnosti delavcev v bangladeških tovarnah. Načrt za izboljšanje varnosti sta pripravili globalni zvezi sindikatov Industriall in Uni Global Union, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjeni zvezi predstavljata več deset milijonov tekstilnih delavcev po vsem svetu, njun cilj pa je izboljšati splošno varnost in še posebej varnost stavb ter varnost pred požari. Načrt, ki bo veljal za obdobje petih let, med drugim predvideva neodvisne varnostne inšpekcije, obvezna popravila, udeležbo znamk pri stroških izvajalca ter vključitev zaposlenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nad postopkom pogajanj bdi Svetovna organizacija dela (Ilo).

Povod smrt več kot 1000 delavcev

Nedavno zrušenje večnadstropne stavbe v bangladeški prestolnici Daka, ki je terjalo več kot 1100 smrtnih žrtev, je svetovno javnost opozorilo na slabe delovne pogoje v državi, ki je za Kitajsko drugi največji svetovni izvoznik oblačil.

Med podpisniki velike znamke

Dogovoru, ki naj bi spremenil obstoječe stanje, so med drugim podporo doslej izrekli Inditex, ki je med drugim lastnik znamke Zara, pa H&M, ameriški PHV, ki ima v lasti tudi znamko Calvin Klein, nizozemski C&A ter britanska Tesco in Primark.

Kasneje so danes podporo sporazumu izrekli še Benetton, Mango in Marks & Spencer. Uradni podpisi morajo sicer še slediti.

Večinoma šivajo za zahodna podjetja

V Bangladešu deluje okoli 4500 oblačilnih tovarn, v katerih večinoma šivajo za zahodna podjetja. Industrija je vredna 20 milijard dolarjev in predstavlja okoli 80 odstotkov letnega izvoza države.

Več sto tovarn bodo sicer dokončno zaprli, potem ko so se delavci po tragičnem zrušenju stavbe, v kateri je bilo več tekstilnih tovarn, uprli delu pod danimi pogoji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.