Svet
12 ogledov

Za "črno listo" pedofilskih duhovnikov

Žurnal24 main
Švicarska predsednica Doris Leuthard je dejala, da bi bilo treba vse duhovnike, ki so spolno zlorabljali otroke, uvrstiti na "črno listo" in jim tako preprečiti, da bi še kdaj delali z otroki.

"Pomembno je, da pedofili - ne glede na to, ali so duhovniki, učitelji ali se na kak drug način ukvarjajo z otroki - ne pridejo več v stik z njimi," je za spletno izdajo švicarskega časnika Le Matin Dimanche menila Leuthardova. Hkrati je poudarila, da bi morali za pedofile med duhovniki uvesti podoben register, kot že obstaja za učitelje.

Poziv Leuthardove prihaja teden dni po pobudi švicarskega duhovnika Martina Wellerja, člana švicarske škofovske konference, da se vzpostavi mednarodni register rimskokatoliških duhovnikov, ki naj bi spolno zlorabljali otroke.

Upokojeni kardinal Carlo Maria Martini je dejal, da bi moral Vatikan razmisliti o možnosti ukinitve celibata. Po njegovem mnenju bi s tem preprečili spolne zlorabe, katere naj bi zagrešili duhovniki. Le tako in skozi odprto razpravo o tej težavi bi si lahko Cerkev povrnila zaupanje, je še dejal.

Hirsch Ballin: spolne zlorabe otrok ne smejo zastarati
Po mnenju nizozemskega ministra za pravosodje Ernsta Hirsch Ballina pa bi morali ljudi, krive pedofilije, sodno preganjati ne glede na njihovo starost ali na čas, ki je pretekel od njihovega zločina. Odpravo zastaralnega roka za pregon pedofilov bi v nizozemskem parlamentu podprla velika večina poslancev.

Trenutno je pregon pedofilov na Nizozemskem časovno omejen na 20 let po tem, ko žrtev zlorabe dopolni 18 let. Ukinitev te omejitve je po besedah pravosodnega ministra iz vrst krščanskih demokratov nujno potrebna, saj izkušnje kažejo, da se žrtve spolnih zlorab pogosto šele v kasnejšem življenjskem obdobju odločajo za razkritje zlorab.

Do teh pobud prihaja v luči številnih razkritij o spolnih zlorabah otrok s strani katoliških duhovnikov. Po podatkih švicarske Cerkve v tej državi preiskujejo sume devetih primerov spolnih zlorab v zadnjih letih, tudi na Nizozemskem pa se pojavljajo obtožbe o spolnih zlorabah otrok s strani predstavnikov Cerkve v 50. in 60. letih 20. stoletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.