Svet
39 ogledov

Za deklico usodno cepljenje

Natalie Morton je po cepljenju dobila hude simptome. Žurnal24 main
Štirinajstletna britanska šolarka Natalie Morton je kmalu po tem, ko so jo cepili proti virusu HPV, umrla. Proizvajalec bo sporno serijo cepiva začasno zadržal.
Natalie Morton je kmalu po cepljenju proti okužbi s humanim virusom papiloma (HPV) zbolela. Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je nekaj ur kasneje umrla.

Dijakinja šole Blue Coat Church pa ni bila edina, ki je imela po cepljenju težave. Stranske učinke so namreč čutile še tri njene sošolke, med drugim omotico in slabost.

 

Cepivo proti raku materničnega vratu

Obstaja več kot sto vrst virusa HPV, vendar je znano, da jih le trinajst povzroči raka. Cepivo varuje ženske pred nastankom predrakavih oziroma rakavih sprememb, ki jih povzroča HPV. Učinkovito varuje pred okužbo z najpogostejšim visokorizičnim genotipom HPV, ki povzroča okrog 70 odstotkov vseh vrst raka materničnega vratu.

Organizacija NHS Coventry, ki v mestu Coventry skrbi za dostop do najprimernejše zdravstvene oskrbe, trdi, da povezave med dekličino smrtjo in cepljenjem ni. Cepivo je po njihovem le varnostni ukrep.

Ravnateljica šole Julie Roberts je v pismu dekličinim staršem sporočila, da je pokojna utrpela zelo redko, a ekstremno reakcijo. V pismu še omenja, da so številne deklice opazile simptome, najpogostejši po njenih besedah pa je le zmerna bolečina zaradi vboda injekcije.

Cepivo začasno zadržali
Podjetje GlaxoSmithKline (GSK), ki izdeluje omenjeno cepivo, je bilo o smrti cepljene deklice obveščeno. Zdravstveni direktor podjetja v Veliki Britaniji Pim Kon je staršem in prijateljem deklice izrekla sožalje.

Dodal je, da skupaj z zdravstvenim ministrstvom preučujejo primer, v tem trenutku pa je pravi vzrok smrti še neznan. Iz preventivnih razlogov je, do pojasnitve vzroka smrti, serija cepiva - s katero je bilo cepljenje opravljeno - zadržana, so sporočili iz GSK. Ali ga bodo zadržali tudi na slovenskem trgu, v GSK niso odgovorili.

IVZ: Dekličine smrti ni mogoče povezati s cepivom
Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je glede omenjenega primera dekličine smrti sporočil, da proizvajalec omenjenega cepiva, torej GSK, in britanski nacionalni inštitut za javno zdravje poudarjata, da so doslej v Veliki Britaniji s tem cepivom cepili že 1,4 milijona deklic, ki pa so jih spremljali le blagi simptomi, kot sta omotičnost in slabost. Nobena od njih pa ni bila hospitalizirana, je še znano.

Cepljenje tudi v Sloveniji
Z začetkom šolskega leta se je v Sloveniji za šestošolke začelo prvo brezplačno cepljenje proti okužbam s humanim virusom papiloma (HPV). Starši svojo privolitev za cepljenje podajo s podpisom izjave, ki jo dobijo skupaj z obvestilom o sistematskem pregledu. Raziskave sicer kažejo, da je cepivo varno. Možno je tudi samoplačniško cepljenje, za katero je treba odšteti 360 evrov, neuradno pa naj bi se pripravljalo tudi cenejše cepivo, česar nam na GSK niso potrdili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.