Svet
12 ogledov

Za dioksin vedeli že marca

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Najnovejše preiskave so pokazale, da so v Nemčiji že od marca lani vedeli, da je živalska krma okužena z dioksinom. Analiza izdelkov s slovenskih polic bo znana v torek.

Interni nadzor v podjetju Harles&Jentzsch je že marca lani v maščobi za krmo zaznal povišane vrednosti dioksina. Ker podatka niso posredovali naprej, so v podjetju že začeli kriminalistično preiskavo. "Če se sum, da je podjetje od marca vedelo za povišane vrednosti dioksina, a tega ni sporočilo naprej, izkaže za resničnega, je to kriminalno dejanje," je dejala nemška kmetijska ministrica Ilse Aigner, ki je za sredino januarja sklicala srečanje kmetijskih ministrov nemških zveznih dežel. Po nekaterih podatkih naj podjetje sploh ne bi bilo uradno registrirano, saj so se tako želeli izogniti inšpekcijskemu nadzoru.

Po oceni strokovnjakov bi bil 75 kilogramov težak človek ogrožen, če bi na teden pojedel 80 okuženih jajc.

V vzorcih maščobe iz omenjenega podjetja, ki so jih analizirali, so odkrili tudi za 77-krat presežene vrednosti dioksina, za katerega je znano, da povzroča raka.

V podjetju naj bi po poročanju nemških medijev po odkritju mešali maščobo z visoko vsebnostjo dioksina z maščobo z nizko vrednostjo strupa, tako da je bila kombinacija v skladu s standardi. Evropski predpisi sicer določajo, da lahko jajca za prodajo vsebujejo do tri dele dioksina na trilijon delov maščobe.

Nek zdravnik iz mesta Havixbeck je vložil kazensko ovadbo zaradi poskusa umora in povzročitve hudih poškodb zoper podjetje. Dejal je, da je podjetje ravnalo pohlepno.

Vurs odredil analizo
Na osnovi analize tveganja se je veterinarska inšpekcija odločila za analizo vzorcev nekaterih živil, ki izvirajo iz območij v Nemčiji, kjer se je pojavila z nevarnim dioksinom zastrupljena krma. Odločitev za to je padla po preventivnih pregledih, ki so jih v sredo opravili v 45 različnih obratih po Sloveniji. 

Danes so odvzeli po en vzorec piščančjega in puranjega mesa, jajc v prahu in piščančjih izdelkov. Generalna direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič poudarja, da gre za preventivne aktivnosti. Po zdaj znanih podatkih je hrana v Sloveniji varna in da za umike iz prodaje ni pravnih podlag. Inšpektorji so pri odvzetih vzorcih upoštevali tudi znane datume pojava in uporabe krme. Da živila izvirajo s teh območij, še ne pomeni, da so nevarna, ob tem poudarja Čadonič Špeličeva.

Inšpekcija se ni odločila za vzorčenje svinjine, saj sta življenjska doba in čas pitanja prašičev daljša kot pri piščancih. Zaradi tega menijo, da tisti prašiči, ki bi morebiti jedli zastrupljeno krmo, še niso v prehranski verigi.

Rezultati analize, ki jo bodo opravili v laboratorijih Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, ki je edini pri nas pooblaščen za tovrstne preiskave, naj bi bili znani v torek.

 

jajca | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Nemško ministrstvo za kmetijstvo je po preplahu zaradi živalskih proizvodov, zastrupljenih z dioksinom, v četrtek odredilo preventivno zaprtje 4.709 farm po vsej Nemčiji. Največ med njimi jih je na Spodnjem Saškem, večinoma pa gre za prašičje farme. Zaprte bodo, dokler preiskave ne bodo pokazale, da na njih ni težav z dioksinom.

Afera s strupenim in med drugim rakotvornim dioksinom, ki so ga odkrili v krmi za piščance in prašiče, je konec lanskega decembra izbruhnila v nemški zvezni deželi Saška. Dioksin se je v krmi pojavil zaradi dodajanja zastrupljenih maščob krmi.

Okužena živila tudi izven Nemčije
Do tri tisoč ton zastrupljene maščobe naj bi neko podjetje iz Nizozemske dostavilo 25 izdelovalcem krme v več nemških zveznih dežel, od koder je krma romala na perutninske in prašičje farme v osmih nemških deželah. Po podatkih nemških oblasti bi lahko bilo v Nemčiji z dioksinom zastrupljenih do 150 tisoč ton krme.

Evropska komisija je v sredo sporočila, da je bila določena količina jajc z nemške farme, ki so jo zaprli zaradi odkritja dioksina v krmi, pred tedni izvožena na Nizozemsko. Britanske oblasti pa iščejo hrano z zastrupljenimi jajci, ki so bila iz Nemčije izvožena na Nizozemsko in nato na Otok. Dva britanska proizvajalca naj bi jajca uporabila pri pripravi tort in sladic. Ker je šlo za izdelke s kratkim rokom trajanja, jih najverjetneje ni več na policah. Kljub temu pa so potrošnike pozvali, naj bodo previdni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.