Svet
19 ogledov

Za dobro jutro več bombnih napadov

Napad v Bagdadu Reuters
Iraška prestolnica Bagdad se je danes zbudila z vrsto bombnih eksplozij, v katerih je bilo ubitih najmanj 16 ljudi, več kot 50 je ranjenih.

V treh različnih predelih Bagdada so eksplodirali štirje avtomobili bombe in ob cesti podtaknjena bomba. Eksplozije so odjeknile v dveh večinsko šiitskih četrtih in v eni sunitsko-šiitski.

Največ žrtev je zahteval avtomobil bomba na avtobusni postaji na severu mesta, umrlo je sedem ljudi, 24 jih je bilo ranjenih.

Avtomobil bomba je eksplodiral tudi blizu urada televizije Al Ahad, ki je povezana s skrajno skupino Asaib Ahl al Hag, ki se je ločila od Mahdijeve vojske vplivnega šiitskega klerika Moktada al Sadra.

V sredo umrlo 17 ljudi

Nasilje v Bagdadu je že v sredo zahtevalo 17 življenj, ko je med drugim odjeknila eksplozija v neki kavarni na severu prestolnice.

Iraški premier Nuri al Maliki je v sredo zagotovil, da bodo varnostne sile nadaljevale ofenzivo v državi proti skrajnežem, ki so jo začele pred tedni. Dejal je, da so doslej prijeli več kot 800 skrajnežev in več deset ubili, da so jim uničili infrastrukturo za izdelavo avtomobilov bomb ter zasegli velike količine orožja in eksploziva.

Letos porast nasilja

V Iraku letos beležijo pomemben porast nasilja, najhujši v zadnjih petih letih, ki naj bi bil po ocenah poznavalcev posledica nezadovoljstva sunitske manjšine s šiitsko vlado.

Od začetka leta je bilo po podatkih AFP v nasilju po državi ubitih že najmanj 3450 ljudi, kar pomeni v poprečju 15 ljudi na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.