Svet
51 ogledov

Za družino poljskega voznika zbrali preko 160 tisočakov

Teroristični napad v Berlinu EPA
Nove podrobnosti smrti poljskega voznika tovornjaka, katerega vozilo je bilo uporabljeno pri napadu na berlinski božični sejem. Voznik je bil ubit nekaj ur pred napadom, kažejo nova odkritja nemške policije. Za njegovo družino so njegovi kolegi vozniki zbirali denar.

Najprej so nemški mediji poročali, da je 37-letni Lukasz Urban, poljski voznik kamiona, skušal preprečiti napad na berlinski božični sejem v boju s 24-letnim tunizijskim napadalcem Anisom Amrijem, kar naj bi dokazovale vbodne rane na njegovem telesu. Vzrok njegove smrti je bil sicer strel v glavo. 

Nemški časnik Bild, ki se sklicuje na zanesljive vire, zdaj poroča, da je bil voznik ubit že nekaj ur pred napadom; do umora naj bi prišlo dve in pol do tri in pol ure pred tragedijo. Uradnih potrdil Bildovega poročanja še ni.

Zbirali denar za družino voznika

Lukasz Urban | Avtor: Facebook Facebook
Ne glede na to, kakšne so bile okoliščine smrti 37-letnega voznika, njegova žena in sin ostajata brez njega; da bi jima olajšali življenje, so britanski vozniki tovornjakov začeli z dobrodelno akcijo zbiranja denarja. Akcijo je sprožil Dave Duncan, ki je pri tem izpostavil, da Poljaka sicer osebno ni poznal, da pa je zgrožen nad okoliščinami njegove smrti.

Skupnost avtoprevoznikov po vsem svetu je preko strani "GoFoundMe" pozval k zbiranju denarja. Odziv je presegel vsa njegova pričakovanja, zbranega denarja se je nateklo za več kot 160 tisoč evrov, kar je 20-krat več kot znaša povprečna letna neto plača na Poljskem, je pri tem poročal Reuters.

Že dan po napadu je poljska premierka Beata Szydlo prevoznika označila za junaka in zagotovila, da bosta njegov sin in soproga s strani države prejemala posebno pokojnino.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 12:02 28.december 2016.

    baje ja klobasa tudi precej stisno in obrtniška zbornica hvala dobrim ljudima

  • Ferluci 11:02 28.december 2016.

    Lepa gesta. Tudi od njegove države.