Svet
299 ogledov

Za eno leto najemnina le 88 centov

Fuggerei
1/4
Profimedias
Bi za celoletno najemnino 60 kvadratnih metrov velikega stanovanja odšteli le 88 centov? Toliko namreč znaša v nemškem socialnem naselju Fuggerei!

Če bi vam nekdo dejal, da obstaja mestece, v katerem letna najemnina znaša vsega skupaj 88 centov, bi verjetno pomislili, da se z vami šali. Če pa bi vam povedal še, da se mesto nahaja v Nemčiji, bi najbrž menili, da se mu je "malce zmešalo".

Najstarejše socialno naselje na svetu

A takšno mestece v resnici obstaja, ime mu je Fuggerei in velja za enega najstarejših kompleksov socialnih stanovanj na svetu. Nahaja se na bavarskem, v bližini mesta Augsburg.

Fuggerei je izgradil nemški bogataš Jakob Fugger in v izgradnjo v letih od 1514 do 1523 investiral 10 tisoč takratnih guldnov. Stanovalci so bili večinoma obrtniki, delavci, od leta 1681 do 1694 pa je v Fuggereiju stanoval tudi praded Wolfganga Amadeusa Mozarta. Mesto je od 17. stoletja naprej imelo katoliško šolo. Stanovalci še danes plačujejo isto najemnino kot leta 1520, ko je znašala 1 gulden, danes 88 centov.

Na čakalni listi štiri leta

Razumljivo je zaradi tega Fuggerei zelo popularno mestece, čakalna lista je tako dolga, da nekateri na stanovanje v Fuggereiju čakajo tudi po štiri leta.

A to ni dovolj, oseba, ki želi biti uvrščena na listo, mora izpolnjevati še nekatere druge pogoje. Mora biti katolik in sodelovati pri treh dnevnih molitvah, stara mora biti več kot 60 let, živeti najmanj dve leti v Augsburgu, imeti mora nizek materialni status in ne sme imeti dolgov.

Od prebivalcev mesta se pričakuje, da s svojim delom in življenjem prispevajo k skupnosti, tako da na primer prevzamejo vlogo nočnega čuvaja, zvonarja v cerkvi ali vrtnarja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • ojla 16:14 02.september 2016.

    Res je, videno na svoje oči.Samo tja ne prideš tako lahko so določeni pogoji in mislim da je samo za Nemce. Vse se nahaja za malim obzidjem in v starinskem videzu. Fuggerei je sklad, ki se imenuje po ustanovitelju tega ...prikaži več celotnega kompleksa in sega že več kod sto let nazaj...

  • h3o 11:50 02.september 2016.

    tole je dober članek, se strinjamo? Članki z levajzarji mi preveč dvignejo pritisk, tole je prav pomirjujuče...

  • moder 04:57 02.september 2016.

    Zanimivo da večini ostane le tistih 88centov v spominu,...