Svet
11 ogledov

Za Gadafija ali za njegov odhod

Po 12 dneh se je Gadafi včeraj prvič pokazal na državni televiziji. (Foto: Reute Žurnal24 main
Na vrhu Afriške unije (AU) bodo razpravljali o poročilu o Libiji in oblikovali enotno stališče glede libijskega voditelja Gadafija.

Voditelji bodo danes in jutri razpravljali o poročilu o Libiji, ki ga je pripravil poseben odbor štirih članic AU. Predsedniki teh držav so se nazadnje sestali minuli konec tedna v južnoafriški Pretorii in po pogovorih sporočili, da je Gadafi pristal, da sam ne bo sodeloval v pogajanjih o rešitvi krize v njegovi državi.

Pričakovati je, da bodo razprave zelo burne. Odbor je kljub razdeljenosti v lastnih vrstah 53 držav članic AU pozval k enotnosti, saj bo njihovo stališče le v tem primeru imelo mednarodno težo. Po navedbah neimenovanega diplomata naj bi si vsi pomembni akterji želeli odhoda Gadafija. Najbolj vroče razprave naj bi se tako vrtele okrog načina, kako to doseči. Hkrati pa bodo poskušali tudi zaščititi ugled AU.

Proti mednarodnemu vmešavanju

Afriški voditelji so bili sicer dolgo proti temu, da bi Gadafi odšel z oblasti, saj so imeli mnogi med njimi precejšnje koristi od njegovega denarja. Poleg tega je unija načeloma proti mednarodnemu vmešavanju v svoje zadeve.

Na začetku junija je nato predsednik Mavretanije Mohamed Ould Abdel Aziz, ki vodi omenjeni odbor AU o Libiji, izjavil, da Gadafi "ne more več voditi Libije" in da "je njegov odhod postal nujen". A zunanji minister Ugande, čigar država je prav tako v odboru, je nasprotno vztrajal, da stališče AU ostaja, da morajo o prihodnosti Libije odločiti Libijci sami.

Afriške države so večkrat ostro kritizirale Natovo vojaško operacijo v Libiji, saj naj bi ta ovirala mirovni načrt AU za Libijo, ki temelji na prekinitvi ognja in pogajanjih za izvedbo volitev. Gadafi je na ta načrt pristal, zavrnili pa so ga libijski uporniki, ki vztrajajo, da morajo Gadafi in njegovi sinovi najprej oditi, šele nato se bodo pogajali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.