Svet
3 ogledov

Za Gadafijem posebna tiralica

Gadafijeve sile neusmiljeno bombardirajo mesta, ki so v rokah upornikov. (Foto: Žurnal24 main
Gadafijeve sile neusmiljeno bombardirajo mesta, ki so v rokah upornikov. Obama Gadafija pozval k odstopu, a vojaške intervencije ni napovedal.

Libijski voditelj, člani njegove družine ter najožji sodelavci režima so se znašli na posebni, oranžni interpolovi tiralici. S to Interpol opozarja, da so zoper njih Združeni Narodi uvedli sankcije, kot so prepoved potovanja in zamrznitev premoženja.

Po muslimanskih petkovih molitvah so se protestniki v Libiji zbrali tudi v prestolnici Tripoli. Voditelju Moamerju Gadafiju zveste sile uporabe solzivec proti okoli 1.500 protestnikom. Množica se je za kratek čas razbežala, vendar so se protestniki nato znova zbrali, da bi nadaljevali svoj shod.

Nadaljuje se bombardiranje
Sile, zveste Gadafiju, sicer nadaljujejo z bombardiranjem obmorskega mesta Brege, prek katerega je Libija izvozila dobro tretjino nafte in plina, poroča Reuters. Al Džazira dodaja, da so letala ob zori napadla cilje v Misrati, ki je v rokah upornikov, a hkrati tudi obkroženo z ozemljem, ki je še vedno pod nadzorom vladnih sil. Sprti strani si še vedno na vse pretege prizadevata pridobiti nadzor nad glavnimi obalnimi mesti, ki so bogata z naftnimi nahajališči. Zaradi spopadov se je količina načrpane nafte zmanjšala za več kot polovico.

Uporniki, ki nadzirajo ključno pristaniško mesto Zavija, so za Sky News zatrdili, da so začeli protiofenzivo proti Gadafijevim četam. Eden izmed prebivalcev mesta je dejal, da je okoli dva tisoč vojakov zbranih na jugu mesta, skupaj z 80 oklepnimi vozili pa naj bi bili že pripravljeni na prodor v mesto. Z vzhodnega predela Zavije poročajo o letalskih napadih in bombardiranju.

"Pogajali se bomo le o odstopu"
Uporniški Narodni libijski svet, ki je prevzel oblast v vzhodni Libiji, je sporočil, da se bo z Gadafijem pogajal le o eni stvari - kako bo sestopil z oblasti in zapustil državo. "Če se bomo o čem pogajali, bo to le o eni stvari: kako bo Gadafi zapustil državo in odstopil, da lahko s tem rešimo življenja," je za Reuters povedal uradni predstavnik upornikov Ahmed Džabril.

Saif Al Islam, eden izmed Gadafijevih sinov, je dejal, da so zadnji napadi namenjeni zgolj ustrahovanju upornikov in ne povzročanju novih žrtev. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi med bombardiranjem mesta Brega umrl Britanec, prebivalec Manchestra.

Humanitarna katastrofa
Človekoljubne organizacije opozarjajo, da pomoč ni potrebna samo pri prehodu meje, kjer se iz dneva v dan gnete več kot sto tisoč ljudi, ampak tudi v notranjosti Libije, kjer poskušajo prebivalci ubežati nasilju. Ivan Gayton, član organizacije Medicins San Frontieres, je za Sky News dejal, da naj bi Gadafijevi uradniki preprečevali dostavo pomoči ljudem, ki jo najbolj potrebujejo. "Kriza v Libiji se poglablja. Sodelavci mi pripovedujejo, da potrebujejo pomoč in sanitetni material za oskrbovanje ranjenih," dodaja.

Obama ga je pozval k odstopu
Ameriški predsednik Barack Obama je Gadafija pozval k odstopu in dodal, da mora biti mednarodna skupnost pripravljena zaustaviti nasilje nad libijskimi državljani. "Razmišljamo o najrazličnejših možnostih, vojaških in nevojaških. O naslednji potezi bomo temeljito premislili," je dodal.

Obama je poudaril, da so ZDA humanitarno pomoč usmerile proti libijski meji. Na novinarski konferenci je ameriški predsednik potrdil, da je odobril pomoč vojaškega letalstva pri prevozu egiptovskih delavcev z libijsko-tunizijske meje v domovino, za prevoz drugih državljanov pa je matičnim državam ponudil civilna letala.

 

Libijska televizija pa je objavila posnetek zajetih nizozemskih vojakov, ki si ga lahko ogledate spodaj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.