Svet
9 ogledov

Za grškega Robina Hooda nudijo 1,4 milijone evrov

Prosjačenje Shutterstock
Sovražnik številka ena grške policije je Vassilis Paleokostas, ki ropa banke, denar pa deli med revne.

Najbolj iskani človek v Grčiji je hkrati tudi najbolj priljubljeni med množico; gre za 48-letnega Vassilisa Paleokostasa, ki deluje kot pravcati Robin Hood. Ropa banke, denar pa deli revnim, med katerimi je živel tudi sam, preden je začel delovati kot ropar. Njegovo zgodbo te dni objavlja BBC; med drugim poudarjajo, da je ropar priljubljen med ljudmi, njegovo podobo odkar je kriza pretresla Grčijo do njenih temeljev tiskajo celo na plakate. Ljudje so prepričani, da so za krizo odgovorne ravno banke in korupcija v državi.

Na Vassilisovo glavo je celo razpisana nagrada v višino 1,4 milijone evrov, išče ga lokalna policija, specialne enote policije, pomagala naj bi jim celo CIA, piše BBC. Grški Robin Hood, ki ga množice imenujejo kot "kralja planin", se jim za zdaj uspešno skriva. Nihče ni prijavil še niti najmanjše informacije o tem, kje naj bi se nahajal, kar niti ni neobičajno, saj Paleokostas z denarjem pomaga revnim, plen pa deli tudi med ženske, ki se ne morejo poročiti brez dote.

Otroštvo v gorah

Sam živi skromno, govori grška legenda, ki spominja na filmsko zgodbo. Paleokostas je bil rojen leta 1966, z družino je živel v grških planinah, kjer je bil njegov oče kozji pastir. Z bratom je hodil v šolo v dolino, tudi če je bil sneg, sta hodila bosa.

Ko je bil Vassilis star 13 let, se je družina preselila v mesto; starejši brat je denar služil na morju, mlajši Vassilis pa za tekočim trakom v tovarni sira. Grška ekonomija je bila v razcvetu, izkoriščali pa so jo predvsem tisti s kapitalom, ki so se v tem času še bolj bogatili.

Vassilis se je zaradi nemogočih razmer v tovarni obrnil proti svojim šefom, z bratom sta skrenila na pot razbojnikov in sprva kradla predvsem videorekorderje. Z leti so njegovi ropi prešli na višji nivo, začel je ropati banke, draguljarnice, zlatarne. Plen vedno razdeli med revne.

Orožja ne mara

Policija ga neuspešno išče že več let, med drugim so ga tekom enega izmed ropov skoraj ujeli, nanj so streljali, vendar so ga zgrešili. Takrat je oblastem napisal pismo, v katerem je izpostavil, da sam v desetletjih ropov ni iztrelil niti enega samega naboja. Pismo je podpisal s prstnim odtisom. 

Za roparja, ki deluje v slogu Robina Hooda, grške oblasti ponujajo 1,4 milijona evrov vredno nagrado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.