Svet
69 ogledov

Za Holbrooka usodna počena aorta

Žurnal24 main
Ameriški mediji poročajo, da je sinoči v 69. letu starosti umrl eden najučinkovitejših ameriških diplomatov Richard Holbrooke, ki so ga v petek sprejeli v bolnišnico in operirali zaradi počene aorte.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je pred novico o smrti v ponedeljek med obiskom Kanade dejala, da je posebni predstavnik ZDA za Afganistan in Pakistan Holbrooke v stabilnem, vendar še naprej v kritičnem stanju. Predsednik ZDA Barack Obama ga je prav tako v ponedeljek med prazničnim sprejemom v State Departmentu hvalil kot enega od velikanov ameriške zunanje politike.

Clintonova je poudarila, da je Holbrooke 50 let svojega življenja posvetil služenju ZDA, najprej kot mlad diplomat v Vietnamu, nazadnje pa kot posebni predstavnik za Afganistan in Pakistan. Dejala je, da ima v bolnišnici, kjer je prestal več ur operacij, izvrstno oskrbo. Izrazila je hvaležnost za vse izraze podpore in skrbi z vsega sveta. Holbrooka naj bi poklicala tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj ter pakistanski predsednik Asif Ali Zardari.

Usodna počena aorta
Holbrooku je postalo slabo v petek med srečanjem s Clintonovo v State Departmentu in šel je v bolnišnico, kjer je prestal 20 ur operacij zaradi počene aorte, nazadnje v nedeljo pa še dodatno operacijo za prekrvavitev nog. Holbrooke je v svetu najbolj znan kot tvorec Daytonskega mirovnega sporazuma, ki je leta 1995 končal vojno v Bosni in Hercegovini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.