Svet
90 ogledov

Za Hrvaško je to dan, kot vsak drug

morje Saša Despot
Hrvatov v Haagu ne bo, sodbe ne bodo prevzeli, pa tudi komentirali ne.

"Slovenija je kriva za izhod iz arbitraže, ker je kontaminirala proces,"  je na današnji seji hrvaške vlade dejal njen premier Andrej Plenković 

Poudaril je, da bo vlada upoštevala odločitev hrvašega sabora iz leta 2015 o izstopu iz arbitražnega procesa in dodal, da je Zagreb odprt za reševanje mejnih vprašanj s Slovenijo: "Zaradi napake Slovenije, je ta poces nepopravljivo kontaminiran in ogrožen,"  je ponovil hrvaški premier. 

Dodal je, da Hrvaška spoštuje mednarodno pravo, sodišča in arbitražo, vendar ne sprejema procesov, v katerem "niso zagotovljeni osnovni pogoji za nemoten potek postopka."

V sobi samo Slovenci

Sicer so v Zagrebu že včeraj  potrdili, da uradnih predstavnikov Hrvaške v sejni sobi arbitražnega sodišča v Haagu, kjer se bo popoldne brala sodba, ne bo. Hrvaška ne bo sprejela tiskane različice sodbe o meji s Slovenijo: "Hrvaška se ne bo odzvala pozivu na branje odločitve arbitražnega sodišča. Tam ne bomo navzoči, to bo za nas dan, kot vsak drugi,” je napovedala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in poudarila, da Hrvaška ne bo dovolila implementacije odločitve arbitražnega sodišča. Slovenijo bo v Haagu predstavljal zunanji minister Karl Erjavec.

Sodbo bo med 14. in 16. uro javno razglasil predsednik arbitražnega sodišča, 86-letni Gilbert Guillaume. Hkrati bo dostopna tudi na spletni strani haškega sodišča, medtem ko sta jo stranki v postopku, Slovenija in Hrvaška, prejeli že zjutraj.

Hrvaški tisk: Arbitraža je dvostransko vprašanje Hrvaške in Slovenije

Na ameriškem veleposlaništvu v Zagrebu so za Večernji list potrdili, da stališče ZDA ostaja nespremenjeno od leta 2015, ko je izbruhnila prisluškovalna afera in je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka, V Washingtonu tudi danes menijo, da bi morali državi, ki sta članici EU in zveze Nato, urediti svoje bilateralno vprašanje, ZDA pa podpirajo dogovor o najboljši poti za njegovo rešitev, zagrebški časnik povzema STA.

Časnik sklepa, da je zato izjemno pomembna podpora mednarodne skupnosti, posebej velikih držav, pri katerih lobirata tako Slovenija kot Hrvaška.

Hrvaška nima podpore mednarodne skupnosti

Zaenkrat ni videti, da bi imela Hrvaška za svoje ravnanje pri arbitraži podporo koga iz mednarodne skupnosti, če ne štejemo Kitajske, ocenjuje Jutarnji list, ki ga povzema STA. Spominja, da je Hrvaška skupaj z Madžarsko in Grčijo blokirala skupno izjavo 28 članic EU o odločitvi arbitražnega sodišča v Haagu, da je Kitajska kršila suverenost Filipinov v sporu o pravicah v Južnokitajskem morju.

"Madžari in Grki so se za takšno potezo odločili zaradi velikanskih poslovnih povezav s Kitajsko. Ni težko ugibati, zakaj se je hrvaška diplomacija odločila za takšen korak," piše komentator Jutarnjega lista.

Dodaja, da Hrvaška ni Kitajska, in brez podpore katere od najmočnejših držav EU bo težko dolgoročno ignorirala današnjo odločitev iz Haaga.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 14:10 29.junij 2017.

    nič za šalo, pač pa zares !

  • wolf.ata 12:22 29.junij 2017.

    hrvateki,bote (budete) morali slej ko prej vse,kar bo pisalo v izjavi lepo poštimati vam pravim in tudi glede tega,koliko ste že pokrali našega ozemlja in kako arogantni ste,pritisk se bo stopnjeval,ja (budete morali dudeki vun iz našega trstičja),ali pa mejo ...prikaži več nazaj na reko Mirno,kje bi pa potlej šla meja na morju?????ha,ha,malo za šalo ,malo zares