Svet
17294 ogledov

Bizaren razlog za podražitev kave

sedenje na terasi
1/3
Saša Despot
Zagrebški lokal zaračuna sedenje pod grelcem, lastnik pravi, da je to pozimi luksuz.

V enem od zagrebških lokalov je treba za sedenje pod grelcem doplačati. Gostje, ki bodo kavo spili pod grelcem, bodo zanjo plačali 14 kun, drugi pa 12 kun. Preračunano v evre kava pod grelcem stane 1,86 evra, sicer pa 1,59 evra. Gretje torej stane dve kuni ali 27 centov.

"Menim, da so grelci zunaj pozimi luksuz. Imamo dovolj prostora v lokalu, če nekdo res želi biti zunaj na svežem zraku, mu bomo prižgali grelec, ampak del tega stroška enostavno moramo prenesti nanj," je pojasnil Ivan Orešković, lastnik lokala Occulto. Za ta korak se je odločil zaradi trikrat višjih stroškov za elektriko.

"Zunaj ljudje povprečno sedijo pol ure, vsak grelec porabi ima dva kilovata, kar v pol ure pomeni eno kilovatno uro, kar je 3,2 kune, prej smo zanjo plačali eno kuno. Strošek, kot smo ga imeli prej, bomo še naprej plačevali sami, razliko pa bodo plačali gostje," je pojasnil.

Lani so teraso greli s plinskimi grelci, zdaj pa pravi, da to ni več rešitev. "En grelec porabi približno eno jeklenko dnevno, imeli smo dva grelca. Mesečno smo za plinske jeklenke plačevali od tri do šest tisoč kun," je dejal. Preračunano v evre je bil mesečni strošek za plinske jeklenke od 400 do 800 evrov.

Po poročanju RTL je to za zdaj edini lokal, ki ima na ceniku strošek za gretje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • malarin 06:57 23.oktober 2022.

    AVSTRIJA JE NAŠA SOSEDA uspešna na vseh frontah. Zakaj se pri vas ne sliši . . .

  • Toma 14:00 22.oktober 2022.

    Cenejše bi bilo gretje stolov!

  • Avatar luckyss
    luckyss 13:29 22.oktober 2022.

    Grelce zunaj bi morali prepovedati in hkrati omogočiti kadilcem "svoje" lokale.. Ali naj prepovedo kajenje nasploh ali pa naj nehajo s to diskriminacijo..