Svet
41 ogledov

Za Kornate krivi kasetno bombo Nata

Kasetna bomba. EPA
Frane Lučić, edini preživeli gasilec v tragediji na Kornatih pred štirimi leti, verjame, da je gasilce pobila Natova bomba. To naj bi na otok odvrgla letala med napadi na Jugoslavijo leta 1999.

Na otoku Kornat je pred štirimi leti umrlo 12 hrvaških gasilcev. Uradno je za vzrok tragedije krivo izjemno hitro širjenje požara, neuradno pa se omenjajo druge teorije. V hrvaških medijih se ugiba, da je zagorelo gorivo helikopterja ali pa da je eksplodirala bomba, ki so jo na otok neeksplodirano odvrgla letala zveze Nato po vračanju iznad Jugoslavije leta 1999.

Da je eksplodirala Natova kasetna bomba, meni tudi edini preživeli gasilec, danes 26-letni Frane Lučić. "Vse po vrsti je zatajilo, na sodišču pa želijo prikazati, kot da smo se zaradi nesposobnosti zažgali sami. Odgovarjal pa ne bi nihče," je povedal za 24sata.hr.

Osebno se mu zdi najverjetnejša teorija o eksploziji kasetne bombe. "Primerjal sem fotografije in ugotovil, da so rane vojakov v Afganistanu zaradi kasetnih bomb zelo podobne tistim, ki smo jih utrpeli jaz in moji kolegi," pravi Lučić. Dodaja, da se eksplozije sicer ne spomni, kar pa bi bila lahko posledica šoka.

Zagotavlja, da ne želi nikakršnega maščevanja, da bi pa rad poznal pravi vzrok tragedije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.