Svet
7978 ogledov

Za krajo stoletja stoji Hrvat, izdal ga je prstan

Kraja v Doževi palači
1/4
youtube
Hrvaška policija je aretirala štiri Hrvaške državljane stare od 43 do 60 let, ki so osumljeni kraje milijone evrov vrednega nakita v Benetkah januarja letos.

Gre za dvojnega državljana Bosne in Hrvaške Vinka Tomića (60), ter še tri hrvaške državljane, dva sta stara 48 let, eden pa 43 let. Prijeli naj bi tudi petega člana tolpe, državljana Srbije Gorana Perovića (54) medtem ko šestega člana še iščejo.

Starodaven nakit, ki je bil v lasti katarskega šejka, so ukradli z razstave v Doževi palači v Benetkah

Ukraden je bil par uhanov iz platien in diamantov v vrednosti milijon evrov ter broška iz platine in rubinov, ki je vredna več kot dva milijona evrov.  Broško si lahko ogledate zgoraj v galeriji. 

Ukraden nakit iz Doževe palače | Avtor: Italijanska policija Italijanska policija

Idejni oče operacije naj bi bil Tomić ki ga poleg Italije zaradi kraje okrog 8 milijonov frankov vrednega nakita išče tudi Švica.

Italijanska policija je razkrila, da so Tomića identificirali s pomočjo fotografij, ki jih je objavil na Facebooku. Na teh fotografijah ima namreč na roki prstan, kakršnega je nosil tat iz Doževe palače.

V preiskavi so ugotovili, da jim je kraja uspela šele v tretjem poskusu. Prvič so poskušali 30 decembra, a je varnostnik opazil nenavadno vedenje in jih odstranil od vitrin, v katerih so bile dragocenosti. 2. januarja, ko so znova poskušali, so jim neprestano motili drugi obiskovalci. Naslednji dan jim je končno uspelo, krajo so izvedli v tridesetih sekundah.

Policija je sporočila, da jim je prip kraji pomagala ženska, zaposlena v Doževi palači.

Preiskava je razkrila, da se je alarm aktiviral z enominutno zamudo, tatovi pa so v vitrini pustili desetkrat dražjo ogrlico, predvidevajo, da so hoteli s tem preprečiti, da bi varnostniki takoj ugotovili, kje je prišlo do kraje in kaj manjka.

Eden od aretiranih hrvaških državljanov ima več identitet in ga povezujejo z več velikimi tatvinami draguljev v različnih evropskih državah v kriminalni organizaciji Pink Panther, je sporočila hrvaška policija. Vinko Tomić, takrat še Vinko Osmakčić, je bil ranjen v vojni v Bosni, nato je odšel v Zagreb in nato v Nemčijo.

Tolpo je Interpol poimenoval Pink Panther, ker je eden izmed članov tople več kot pol milijona evrov vreden diamant skril v posodo za kremo, točno tako kot je to v filmu Pink Panther storil Peter Sellers.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • porko2 15:49 10.november 2018.

    Žurnal... ne razumem več nič. Itak je v člankih toliko slovničnih napak, kot da jih piše prvošolček. Ampak "tatovi pa so v vitrini pustili desetkrat dražjo ogrlico". Kaj ukradli so ogrlico desetkrat cenejšo kot ogrlica, ki so jo ukradli.