Svet
11 ogledov

Za ledeni primež kriva "blokada"

Meteorologi tolažijo; tako huda zima na območjih, ki je niso vajeni, se zgodi le Žurnal24 main
Neobičajen mraz za severno poloblo. Takšne zime ne pomnijo od leta 1963. Meteorologi pojasnjujejo, da je vzrok "blokada" kroženja zraka, ki se zgodi vsakih 30 do 50 let.

Val hladnega vremena v večjem delu severne poloble je posledica blokade v obtoku zraka, ki se zgodi vsakih 30 do 50 let. Tako vsaj trdijo strokovnjaki Svetovne meteorološke organizacije.

"Fenomen 'blokade' kroženja zraka je svojevrstna sprememba, do katere na severni polobli običajno pride pozimi in to z zahoda proti vzhodu,“ pojasnjuje strokovnjak Svetovne meteorološke organizacije Omar Badur.

"Zdaj imamo situacijo, da se val zraka premika s severa na jug. Ko se val širi preko več meridijanov, kot je planetarnih obsegov in ko traja več tednov, takrat lahko govorimo o 'blokadi',“ še pravi Badur.

Trenutno so nad planetom trije vali; eden prihaja s severnega pola proti Združenim državam Amerike in Mehiki, preko vse zahodne Evrope do Sredozemlja – preko Velike Britanije, Francije, Nemčije, Španije in v delu vzhodne Rusije in Kitajske, je povedal meteorolog.

"Blokada“ takšnih razsežnosti se ne zgodi pogosto, vsakih 30 do 50 let, je poudaril Badur in dodal, da se "blokada“ bliža h koncu.

Krivec spet El Niño?
Po ugotovitvah Svetovne meteorološke organizacije je za zdaj še prezgodaj govoriti o povezavi fenomena "blokade“ s klimatskim fenomenom El Niño.

Svetovni meteorologi so sicer že pred tem novim pojavom napovedovali, da se bo fenomen El Niña, ki ogreva vode Tihega oceana in povzroča sušo v Južni Aziji, podaljšal še do prve polovice letošnjega leta.

Povsem normalno pa je, da se hkrati z močnim valom hladnega zraka na severu ljudje južne poloble soočajo z rekordno toplim in suhim obdobjem.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.