Svet
20 ogledov

Za ljubljene jim ponujajo drobiž

Pogreb šerp
1/6
Reuters
Smrt najmanj 13 šerp pod Everestom znova sprožila razpravo o njihovem delu in vse večjemu številu alpinistov na gori. Šerpe zahtevajo odškodnine, sicer grozijo s protestom.


V Katmanduju so se poslovili od osmih šerp, ki so umrli v najbolj smrtonosnem plazu na najvišji gori sveta. Skupno so našli 13 mrtvih, trije so še pogrešani, a možnosti, da bi preživeli ni, pa tudi iskalno akcijo so opustili že včeraj. Še tri šerpe se na intenzivnem oddelku zdravijo zaradi hudih poškodb: zlomov udov, reber, krvnih strdkov in ostalih poškodb.

Bodo stavkali?

Po nesreči so se v baznem kampu sestale šerpe z 31 tujimi odpravami, zahtevali so 10.000 dolarjev odškodnine za družine svojcev in podvojitev zavarovanja za plezalce. Če njihove zahteve ne bodo uresničene, so napovedali protest. Ed Marzec, plezalec, ki se nahaja v taboru, je za Reuters dejal, da je 350 šerp glasovalo za prekinitev dela na Everestu.

Vlada je družinam sicer obljubila takojšnje izplačilo 400 dolarjev, ki jih bodo imele družine umrlih za pokritje stroškov pogreba. O kakšnih odškodninah pa ne želijo slišati.  Ne obstaja nobeno določilo o odškodninah za šerpe, ki jih najamejo tuje odprave, ki so v preteklosti v primeru nesreče same izplačale finančno pomoč.

Naklonjeni, a ne ravno navdušeni

"Vlada je naklonjena njihovim zahtevam. Pristojni minister bo svoje predloge glede njihovih zahtev predstavil na vladi," je dejal namestnik premierja Prakaš Man Sing.

"Če ne bodo ugodili našim zahtevam, bomo prisiljeni ostro protestirati, da bomo lahko zagotovili vsakdanji kruh celotni skupnosti šerp," so odločni vodniki tujih plezalcev. Na leto zaslužijo okoli 5.000 dolarjev, povprečna letna plača v Nepalu pa znaša okoli 700 dolarjev. Kakšno obliko protestov so imeli v mislih, pa za zdaj ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.