Svet
11 ogledov

Za manj boleče krize

V Evropskem parlamentu je glasovanje iz naročja takole spremljal tudi otrok ital Žurnal24 main
Finančni nadzor. "Regulacija ne more rešiti krize, lahko pa ublaži njene posledice," pravi Andraž Grahek.

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdil sveženj ukrepov za novo ureditev finančnega nadzora v Evropski uniji (EU). Nova ureditev bo začela veljati 1. januarja prihodnje leto.

Predvideva ustanovitev štirih novih evropskih nadzornih teles. Gre za agencije za nadzor bančništva, zavarovalništva in trga vrednostnih papirjev ter evropski odbor za sistemska tveganja.

Štiri nove institucije

Glede na to, da se je veliko financiranja po krizi izvajalo iz ravni EU, je logično, da želijo na tej ravni tudi nadzor.
Andraž Grahek, ekonomist

Novi nadzorni organi bodo imeli pravno zavezujoče pristojnosti in možnost poseganja v nacionalne pristojnosti v treh primerih: za zagotavljanje izvajanja evropskega pravnega reda, v izrednih razmerah in ob sporih med nacionalnimi oblastmi.

Naloga novih institucij bo tudi posredovanje informacij med nacionalnimi regulatorji. Finančni sistemi posameznih držav so se v zadnji krizi namreč pokazali kot preveč občutljivi na banke, ki hkrati delujejo na trgih več držav.

Vloga je blaženje
"Vloga regulacije ni, da rešuje pred krizo. Ko kriza nastane, pa mora preprečiti, da zaradi bankrota enega podjetja ne potone celo gospodarstvo," opozarja ekonomist Andraž Grahek. "Med regulatorji so zdaj zelo velike razlike; nekatere zahodne države imajo zelo razvit finančni trg, medtem ko je na primer v Romuniji in Bolgariji precej drugače. Tudi Slovenija nima nekega globokega trga glede finančnih storitev in produktov," pravi Grahek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.