Svet
18 ogledov

Za Merklovo in Westerwella se začenja zares

Merklovi krščanski demokrati so z liberalci dosegli dokončen dogovor glede koali Žurnal24 main
Danes se uradno začenjajo koalicijska pogajanja med krščanskimi demokrati nemške kanclerke Angele Merkel in liberalnimi Svobodni demokrati Guida Westerwella. Westerwelle bo tako verjetno postal prvi odkriti homoseksualni zunanji minister.

Da bo Merklova še naprej kanclerka, je že znano. Najverjetneje pa je tudi, da bo Westerwelle postal zunanji minister. Predsednik liberalnih Svobodnih demokratov (FDP) sicer napoveduje trda pogajanja s krščanskimi demokrati (CDU/CSU) in uresničevanje obljub stranke v največji možni meri.

Nedavno je namreč za javnost dejal, da ga sicer veselijo ambicije CDU/CSU glede hitre sestave nove vlade, a da so temeljne dileme bolj pomembne "kot pa to, ali bomo kak dan dlje sedeli in se pogajali". Skupno bo na pogajanjih sodelovalo kar 27 predstavnikov omenjenih strank.

Podoben program, a precej nejasnosti
Stranki sta si po programu zelo podobni, a kljub temu več stvari ostaja odprtih. Kako jih bosta reševali, ni znano, jasno pa je, da bosta veliko pozornosti posvetili predvsem področjem notranje varnosti in zdravstva, kar precej časa pa bi morali nakloniti tudi prihodnosti davčne politike.

 

Reševanje vprašanja jedrskega orožja

FDP si prizadeva, da bi ZDA iz Nemčije čimprej umaknile svoje jedrsko orožje, medtem ko za CDU/CSU to vprašanje ni bistveno.

Kljub rekordni zadolženosti Nemčije obljubljata znižanje davčne obremenitve. To obljubo jima bo verjetno uspelo uresničiti le v primeru, da bo FDP vztrajala pri predlogu radikalne reforme in popolne spremembe davčnega sistema, po katerem bi zmanjšali davčne obremenitve nemškega gospodarstva za 35 milijard evrov.

V CDU/CSU pa bi raje zmanjšali davčno obremenitev socialno najšibkejših slojev s 14 na 12 odstotkov, mejo za prehod v najvišji dohodninski razred (ta je obdavčen z 42-odstotno stopnjo) pa bi postavili na 60 tisoč evrov letnega dohodka. Trenutno se najvišji davčni razred začenja pri 52.552 evrih letnega zaslužka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.