Svet
9 ogledov

Za mir nominiranih 259

Roman Jakič Benjamin Kovač
Nobelova nagrada. Med nominiranci ustreljena deklica Malala, Bill Clinton in slovenski misijonar Pedro Opeka .

Ikona upora proti talibanom, 15-letna pakistanska šolarka Malala Yousafzai, ki so jo ustrelili v glavo, ker se je zavzemala za šolanje deklet in nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton sta imeni med rekordnimi 259 nominiranci za letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Potegovalo se bo 209 posameznikov in 50 organizacij, je sporočil Nobelov inštitut.

Malala uteleša mladost, boj za pravice deklet in žensk, pravico do izobraževanja ter boj proti ekstremizmu,” meni Kristian Berg Harpviken, vodja mirovnega inštituta v Oslu. Nekateri menijo, da je premlada, “to bi bilo zanjo preveliko breme,” meni zgodovinar Atle Sveen: “Linna Ben Mhenni (tunizijska blogerka, ki je bila leta 2011 pri 27 letih omenjana kot potencialna dobitnica) se je zaradi nominacije skoraj živčno zlomila. Malala pa lahko postane še večja tarča islamističnih skrajnežev.”

Dobitnik bo znan oktobra, nagrado pa bodo podelili 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela.

Seznam nominirancev je sicer uradno znan šele po 50 letih, vendar nominirance lahko razkrijejo predlagatelji. Teh je na tisoče, med njimi nagrajenci, člani parlamentov in vlad, nekateri univerzitetni profesorji, člani določenih mednarodnih organizacij ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.