Svet
6 ogledov

"Za napadom 11. 9. stoji ameriška vlada"

Mahmud Ahmadinedžad Žurnal24 main
Iranski predsednik: Za napadom na ZDA 11. septembra stoji ameriška vlada. Razburjenje in odhod delegacij z zasedanja.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ostaja zvest sam sebi. Med splošno razpravo na 65. Generalni skupščini Združenih narodov je s svojim govorom znova poskrbel za vsesplošno razburjenje.

Med govorom je namreč dejal, da je večina ljudi prepričana, da za terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 stoji ameriška vlada. Da za napadom stoji mednarodna teroristična mreža Al Kaida, pa meni le peščica ameriških uradnikov.

"Druga teorija pravi, da za napadom stojijo nekateri segmenti znotraj ameriške vlade. To so naredili, da bi preusmerili pozornost s propadajočega ameriškega gospodarstva in okrepili moč na Bližnjem vzhodu ter s tem rešili zionistični režim,“ je dejal Ahmadinedžad, sicer znan tudi po večkratnih izjavah, da bi bilo treba Izraelce izbrisati z zemljevida sveta.

Mahmud Ahmadined%C5%BEad | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Demonstrativni odhod
Odziv nekaterih delegacij je bil takojšen. Že med govorom je dvorano zapustila ameriška delegacija, sledile so ji še vse evropske delegacije.

Visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton je Ahmadinedžadov govor označila za nezaslišan in nesprejemljiv.

Ameriški predsednik Barack Obama pa je kasneje v intervjuju za BBC Persian dejal, da so bile pripombe iranskega predsednika "žaljive, sovražne in neopravičljive".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.