Svet
34 ogledov

Za njeno glavo IS ponuja milijon dolarjev

Joana Palani Facebook
Danska študentka Joana Palani je trenutno v zaporu na Danskem, ker je prekršila prepoved potovanja z Danske z namero pridružitve terorističnim organizacijam. Islamska država bi si jo želela videti mrtvo.

Joana Palani je pred meseci odšla v Sirijo, kjer se je priključila borcem proti Islamski državi. Po zakonu, ki Dancem preprečuje priključitev organizacijam, ki sodelujejo v vojnah, ji preti dve leti zapora.

Palanijeva številnim svojim sodržavljanom predstavlja junakinjo brez primere, te dni so zato začeli podpisovati peticijo za njeno osvoboditev. Nekdanja študentka trdi, da je pobila najmanj sto borcev Islamske države in sodelovala pri osvoboditvi ugrabljenih žensk in otrok, ki naj bi služili kot spolni sužnji. Independent navaja, da je IS preko spletnih omrežij za njeno glavo ponudila milijon dolarjev.

Palanijeva je iransko-kurdskega porekla, rojena je v begunskem taborišču v Ramadi, in sicer v času Zalivske vojne. Njena družina je azil našla na Danskem. Kurdskim silam na Bližnjem vzhodu se je pridružila leta 2014, prekinila je študij politologije. Svojo odločitev je na spletnih omrežjih pojasnila z besedami, da se bojuje za pravice žensk, demokracijo in evropske vrednote, ki se jih je naučila kot deklica na Danskem.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.