Svet
10 ogledov

Za obnovo Filipinov tri milijarde

Filipini tajfun EPA
Filipini bodo potrebovali skoraj tri milijarde dolarjev za obnovo delov države, v katerih je pustošil Haiyan, je sporočil filipinski predsednik. Po zadnjih podatkih je tajfun zahteval 6.033 življenj, še vedno pa pogrešajo 1.779 ljudi.

Filipinski predsednik Benigno Aquino je v petek novinarjem v Tokiu, kjer se udeležuje vrha Japonske in Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), dejal, da številni kraji in mesta na osrednjih otokih, ki jih je opustošil tajfun, potrebujejo državno pomoč za odstranjevanje ruševin in obnovo poškodovane infrastrukture.

"Čaka nas zelo naporna naloga. Zato bo potrebnih približno 130 milijard pesov (2,94 milijarde dolarjev), da bodo vsi v vsaj boljši situaciji, kot so bili," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencija AFP.

Uničenih milijon domov

Haiyan je osrednje otoke Filipinov opustošil 8. novembra z vetrovi, ki so presegali hitrost 300 kilometrov na uro, in ubil več tisoč ljudi na otokih Leyte in Samar. Uničenih je bilo okrog milijon domov, štirje milijoni so zato ostali brez strehe nad glavo.

Haiyan je bil najbolj smrtonosen tajfun na Filipinih po tropski nevihti Thelma, ki je leta 1991 v mestu Ormoc na otoku Leyte ubila približno 5100 ljudi. Filipine sicer vsak leto prizadene okrog 20 tajfunov in tropskih neviht.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.