Svet
5 ogledov

Za obnovo Gaze sedemkrat manj od Hrvaške

Porušena hiša v Gazi EPA
Slovenija bo za obnovo Gaze namenila 150.000 evrov, Hrvaška milijon. Na ministrstvu izpostavljajo, da bo večina denarja namenjenega obnovi bivališč, "ki so bila porušena v času nemirov".

Slovenija je na včerajšnji donatorski konferenci za obnovo Gaze obljubila, da bo za "zagotovitev politične in finančne podpore trajnemu premirju in stabilizaciji razmer v Gazi" prispevala 150.000 evrov. Denar bo sicer namenjen Agenciji Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu, celoten prispevek pa bo Slovenija izplačala v naslednjih treh letih (med 2015 in 2017), in sicer 50.000 evrov letno. Za primerjavo, Hrvaška je napovedala pomoč v višini milijon evrov.

Na konferenci je sicer sodelovalo približno 50 držav, ki so zbrale 43 milijard evrov, največ sredstev naj bi predvidoma prispeval Katar, Združene države Amerike, Turčija in Združeni arabski emirati.

Največji delež zbranih sredstev je sicer namenjen obnovi 60.000 prebivališč, ki so so bila zravnana z zemljo v minulih izraelskih napadih oziroma kot so zapisali na zunanjem ministrstvu, "ki so bila porušena v času nemirov". Izrael, ki sicer strogo nadzoruje uvoz vsega gradbenega materiala v Gazo, zaenkrat še ni napovedal, ali bo sploh dovolil večji uvoz gradbenega materiala.

Komentarjev 4
  • vseimam 13:25 14.oktober 2014.

    Naj Gazo obnovijo tisti, ki že sedaj podpirajo Hamas in Palestince z orožjem, ki nato raketirajo Izrael. Nato pa dobijo kar zaslužijo.

  • spenjac 08:23 14.oktober 2014.

    koliko bo prispeval izrael?

  • samo.jst 08:11 14.oktober 2014.

    Če bo desetina zneska dejansko prišla do ljudi, ki pomoč potrbujejo bo veliko! Ah, brez veze...