Svet
8 ogledov

Za oborožitev, a ne bomo sodelovali

Masud Barzani je dogovor označil za "zmago za vse Iračane".(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Slovenija pri oboroževanju iraških Kurdov proti skrajnežem Islamske države Iraka in Levanta ne bo sodelovala, ga pa podpira.

Slovenija zaenkrat ne bo sodelovala pri oboroževanju iraških Kurdov. Se pa po navedbah kabineta predsednika vlade Slovenija "strinja z začasnim oboroževanjem Kurdov s strani posameznih članic Evropske unije, ki imajo možnost za to".

Izrazili so še  zaskrbljenost nad napredovanje vojske Islamske države Iraka in Levanta (Isil) proti ozemlju, ki ga nadzorujejo iraški Kurdi na severu Iraka, kamor se je zateklo več sto tisoč oseb, ki so pobegnile iz ozemelj, ki jih nadzoruje Isil. "V tej luči, ko je potrebno preprečiti humanitarno katastrofo, vidimo začasno oboroževanje Kurdov kot politično nujnost v kontekstu ohranitve enotnega Iraka," še izpostavljajo v kabinetu predsednika vlade in pričakujejo, da bodo odločitev posameznih članic sprejete v soglasju z iraško vlado ter drugimi mednarodnimi partnerji.

Države članice Evropske unije sicer niso dosegle skupnega soglasja o oboroževanju, zato so odločitev prepustile članicam. Kot prva se je za oborožitev odločila Francija, ki je takoj po včerajšnem sestanku evropskih veleposlanikov sporočila, da bo orožje Kurdom poslala v nekaj urah. Takšni potezi so naklonjene tudi Češka, Italija in Nemčija. Na temo Iraka in tudi Ukrajine pa se bodo jutri sestali še zunanji ministri članic Evropske unije.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.