Svet
1003 ogledov

Za okrutni umor dobil 24 let zapora

uboj Zrće hrvaška Dino Stanin/PIXSELL
Hrvaško vrhovno sodišče je potrdilo sodbo britanskemu državljanu, v kateri so mu potrdili krivdo za več težjih kaznivih dejanj, storjenih v Zrćah v letu 2018.

Hrvaško vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo britanskega državljana Douglasa Kanea in mu potrdilo obsodbo na 24 let zapora zaradi umora in poskusa umora na znani hrvaški plaži Zrće na otoku Pag junija 2018. S tem je sodba 28-letnemu Britancu postala pravnomočna.

Ime obsojenca ni bilo objavljeno, a je bilo jasno, da gre za Kanea, ki je junija 2018 po krajšem prepiru s skupino rojakov enega zabodel do smrti, drugega pa hudo ranil. Županijsko sodišče v Zadru je Kanea v maju obsodilo na 25 let zapora zaradi umora in dvojnega poskusa umora, ki so se po obtožnici zgodili 27. junija 2018, okoli 5.30 pred nočnim klubom Kalypso.

Vrhovno sodišče je izpostavilo, da je bil Kane obsojen na 17 let zapora zaradi umora in na osem let zaradi poskusa umora, kar so oblikovali v enotno kazen 24 let zapora. Kot olajšavo so navedli, da je Kane oče mladoletnega otroka. V prid pa mu ni šlo, ker je bil že prej obsojen zaradi tatvin v Združenem Kraljestvu. Med drugim so omenil, da je po umoru spremenil pričesko in poskusil pobegniti iz Hrvaške, a so ga prijeli na splitskem letališču.

Do umora in poskusa umora je prišlo med domnevnim spopadom britanskih mamilarskih tolp, ki so preprodajale prepovedane droge med festivalom elektronske glasbe Hideout. Festivala v Novalji se je takrat udeležilo približno 20.000 obiskovalcev, večina pa jih je prišla iz Velike Britanije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1