Svet
20 ogledov

Za pivo skoraj devet evrov

Oktoberfest
1/8
EPA
178. Oktoberfest se je začel. Znani pivski praznik v Nemčiji bo letos trajal do 3. oktobra. Organizatorji pričakujejo preko 6 milijonov ljudi. Cena za liter piva se je v teh dvignila na 8,6 evra (lani je bila 8,2 evra).

V Münchnu se je danes začel tradicionalni praznik piva Oktoberfest, ki v bavarsko prestolnico vsako leto pritegne več milijonov obiskovalcev. Prav tako v milijonih bodo po pričakovanjih tudi to leto šteli litre piva, ki jih bodo od danes do zaključka festivala 3. oktobra popili ljubitelji te pijače.

Ob lanski 200. obletnici festivala se je v Münchnu zbralo 6,4 milijona obiskovalcev z vsega sveta in organizatorji jih letos ne pričakujejo dosti manj. Glede na to, da število popitih litrov piva vsako leto v veliki meri ustreza številu obiskovalcev, si bodo gostinci najverjetneje tudi letos zadovoljno meli roke. Za liter osvežilne pijače bo sicer treba odšteti okoli 8,60 evra, kar je 40 centov več kot lani.

V 200-letni zgodovini je bil Oktoberfest 24-krat odpovedan, običajno zaradi vojne ali epidemij nalezljivih bolezni. Letos tako Bavarci vabijo na 178. festival piva. Na več sto stojnicah so obiskovalcem poleg piva na voljo tudi klobase in druge tradicionalne bavarske jedi ter raznovrstna zabava, za goste pa skrbi več tisoč natakarjev, kuharjev in drugih gostinskih delavcev.

Komentarjev 1