Svet
3529 ogledov

Samo za pogrinjek zaračunajo 5 evrov

pogrinjek
Glavna turistična sezona se še ni začela, a so cene že poskočile.

Cene v času poletne turistične sezone običajno poskočijo. Temu smo skorajda vsako leto priča na Hrvaškem. Tamkajšnji mediji so se že obregnili od znano restavracijo v Dubrovniku, kjer za pogrinjek zaračunavajo 38 kun oz. 5 evrov. V isti restavraciji je steklenica 0,75 litra negazirane vod 27 centov cenejša od pogirnjka. 

Večernji list se sprašuje, ali je treba jesti s tal, da ljudje ne bi plačali pogrinjka. Ob tem dodajajo, da so cene hrane v restavraciji takšne, kot bi jih pričakovali.  Za črno rižoto je treba odšteti 32 evrov, ribo na žaru 84 evrov in biftek 37 evrov. Cena buteljke rdečega vina je 37,5 evra, 0,2 litra jabolčnega soka pa stane 4,60 evra. Navadna espresso kava je tri evre, še navaja zagrebški časnik, ki poudarja, da je v Dubrovniku težko najti restavracijo z zmernimi cenami.

Deset kilometrov nižje denarnica manj trpi

Cene iz Durbovniak so primerjali s tistimi v Črni gori. Tam je na primer črna rižota stane osem evrov, kilogram jagnjetine 13 evrov, porcija morskih sadežev za dva pa 40 evrov.

Sogovorniki Večernjega lista so se posebej pritoževali zaradi nevljudnih natakarjev in nevšečnosti, ki so jih doživeli v Dubrovniku, ko so se zahvalili za ponudbo zaradi visokih cen. V turistični skupnosti Dubrovnika pravijo, da se ne morejo vmešavati v cene gostincev, so pa obžalovali žalitve, ki so jih bili deležni gostje nekaterih restavracij.

Časnik je pri tem omenil primer lokala v Baški vodi v bližini Makarske, v katerega se gostje, kljub visokim cenam, vračajo na kavo in sok, ker so natakarji vljudni in so celo sami gostom priznali, da se počutijo neprijetno zaradi dragih storitev.

dezurni@zurnal24.si