Svet
1849 ogledov

Za pomen tega znaka ne ve niti veliko veteranov potniških letal

Trikotnik na letalu Reddit
V bližini enega od sedežev v vsakem nekoliko večjem potniškem letalu je nalepljen mali črn ali rdeč trikotnik. Njegov pomen je zanimiv.

Trikotnik se vedno nahaja v bližini kril letala. Gre za oznako, ki posadki sporoča, s katerega položaja je najboljši pogled skozi okno na krilo ter njene sestavne dele, predvsem zakrilca in motor, pristajalne gume ...

Če dobi stevardesa ukaz pilota, naj preveri krilo, se tako lahko hitro orientira. V resnici pa takšnega ukaza skoraj nikoli ne dobi, a je znak vseeno še vedno prisoten tudi na modernih letalih.

Andi letalo | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi potniki lahko izkoristijo trikotnik, če imajo možnost izbire sedeža, saj je z njega med letom mogoče imeti najboljši pogled, ki hkrati vključuje krilo in svet pod letalom. Oznaka je dobila neuradno ime sedež Williama Shatnerja po kanadskem igralcu, ki je v eni od epizod Območje somraka s sedeža na krilu letala videl prikazen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.