Svet
2509 ogledov

Za pot plačali od 3600 do 5400 evrov, zdaj so mrtvi ali pogrešani

nesreča ladje z migranti v Grčiji
1/2
Profimedia
Grške oblasti so po nesreči ladje z migranti pridržale več domnevnih tihotapcev

Po sredini nesreči ladje z migranti, ki je potonila v Jonskem morju, pri čemer je umrlo najmanj 78 ljudi, neznano število pa jih pogrešajo, so grške oblasti danes pridržale najmanj devet domnevnih tihotapcev, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan vir. Domnevno naj bi šlo za Egipčane, med njimi pa naj bi bil tudi kapitan ladje.

Po navedbah omenjenega vira je ribiška ladja pred dnevi prazna zapustila Egipt, nato pa v libijskem pristanišču Tobruk prevzela migrante in se odpravila proti Italiji. Egipčane naj bi aretirali v grškem pristaniškem mestu Kalamata na Peloponezu.

Po poročanju britanskega BBC, ki se sklicuje na grško televizijo, pa so grške oblasti prijele najmanj 11 ljudi, ki jih sumijo tihotapstva. Med njimi naj bi bili tudi Egipčani.

nesreča ladje z migranti v Grčiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Za pot plačali tudi do šest tisoč dolarjev

Po navedbah grških medijev, ki se sklicujejo na pričevanja rešenih migrantov, so morali ljudje za potovanje čez Sredozemlje plačati od štiri do šest tisoč dolarjev oziroma od okoli 3600 do nekaj več kot 5400 evrov.

Ladja z migranti je v sredo potonila v Jonskem morju, zahodno od grškega polotoka Peloponez. Iskanje preživelih še vedno poteka, vendar za zdaj neuspešno. Doslej so našli trupla 78 ljudi, oblasti pa se bojijo, da bi bilo lahko smrtnih žrtev več sto, vključno s številnimi otroki.

Ni namreč jasno, koliko ljudi je bilo na krovu ladje. Po besedah rešenih migrantov naj bi jih bilo več kot 700, večinoma iz Sirije, Egipta in Pakistana. Grške oblasti so zaradi tragedije v sredo v državi razglasile tridnevno žalovanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:18 17.junij 2023.

    Koliko sodelujejo v takšnih tragedijah ljudje v nevladnih organizacijah ? Bo kdo to raziskal ? o ceni vozovnice pa ne pretiravat, ker za ta denar celo leto živi ena družina v Afriki in cena je v resnici 300 $ . ...prikaži več Sicer pa, ne vem zakaj jih morja vozijo v EU morali bi jih nazaj v Afriko. Ali pustiti v morju, kot to dela Avstralska politika. Prepovedali so pobiranje ilegalcev iz morja.

  • Toma 18:15 16.junij 2023.

    Narava včasih tudi pomaga!

  • bobubob 10:54 16.junij 2023.

    In? Naj se predpiše migrantski davek, s tem denarjem pa naj Bruselj migrantom plača letalske prevoze v EU? Ki se bo zaradi tega spremenila v kopijo tistih sistemov iz katerih so vsi tile avanturisti 'pribežali' ? Kam pa bodo 'bežali' ...prikaži veči' potem, ko bodo tu požrli tisto, kar so ustvarili naši predniki (mi smo namreč ustvarili predvsem nered)? Kam pa je pred nami pobegnila zdrava pamet?? In predvsem - zakaj?