Svet
15 ogledov

Za požar kriva vojska

Požari v Avstraliji EPA
Gasilci v Avstraliji se še naprej bojujejo proti ognjenim zubljem, ki jih razpihujejo visoke temperature in suh veter s hitrostjo do sto kilometrov. Gasilci pravijo, da so požar zakrivili vojaki.

Požarom, ki še niso pojenjali, so se danes pridružili novi. V zvezni državi Novi Južni Wales so tako po sedmih dneh našteli 65 požarov, od katerih jih 18 divja povsem brez nadzora.

Pristojne oblasti so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že izdale navodilo, naj ljudje zapustijo svoje domove oziroma naj bodo na dogajanje še posebno pozorni.

"V dnevih, kakršen je danes, štejejo minute," je povedal predstavnik gasilcev Shane Fitzsimmmons in opozoril predvsem na območje Blue Mountains zahodno od Sydneyja. Na tem pri turistih priljubljenem območju domuje okoli 75 tisoč ljudi, že več dni pa se spopadajo s tremi ogromnimi požari.

"Napoved in scenarij za danes (sredo) sta najslabša možna," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril vodja službe za civilno zaščito Mike Gallacher.

Doslej je bilo v požarih uničenih že več kot 120 tisoč hektarov zemlje in dvesto domov. Požari, teh naj bi bilo več kot sto, so zahtevali tudi smrtno žrtev.

Požar zanetili vojaki

Po najnovejših podatkih so enega največjih požarov zanetili vojaki, ki so imeli v Lithgowu strelske vaje. Samo ta požar naj bi uničil 47 hektarjev gozda. "Želel bi si, da bi se avstralska vojska zavedala, da na takšen dan – bilo je suho, vroče in vetrovno vreme – ni pametno streljati," je izjavi jezni župan regije Blue Mountains, Mark Greenhill.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.