Svet
8 ogledov

Za premierja bi imeli Rohatinskega

Guverner hrvaške narodne banke Željko Rohatinski je človek, ki mu večina državljanov najbolj zaupa in bi ga želeli videti na vrhu vladajoče strukture, celo kot premierja.

Guverner Hrvaške narodne banke Željko Rohatinski, ki se mu mandat izteče leta 2012, bo najverjetneje odstopil s svojega položaja, piše današnji Večernji list. Kot njegov najverjetnejši naslednik se omenja sedanji guvernerjev namestnik Boris Vujčić, ki je obenem tudi glavni namestnik vodje hrvaških pogajalcev z evropsko unijo Vladimirja Drobnjaka. Rohatinski svojega odhoda po pisanju časnika niti ne zanika niti ne potrjuje. "Za to temo bo še čas," je povedal za Večernji list. "Ta mandat bom odvodil do konca, potem bomo pa videli, kako naprej."

Po pisanju časnika sicer Rohatinski uživa velik ugled med hrvaškimi državljani. "Oseba z znanjem in osebnostjo," so besede, s katerimi so ga po pisanju Večernjega lista največkrat opisovali v zadnjih desetih letih, ko je bil vodja osrednje hrvaške banke. A čeprav bi ga veliko državljanov Hrvaške rado videlo na vrhu vladajoče strukture, morda celo kot premierja, je po pisanju časnika za to malo možnosti. Guverner namreč ni včlanjen v nobeno stranko in se tudi ne namerava včlaniti. Njegovi sodelavci menijo, da bo po odhodu z mesta guvernerja zajadral v mirnejše vode, Večernji list pa tudi ne izključuje opcije, da bi ga velika podpora največjih hrvaških strank HDZ in SDP prepričala, da kljub načrtom o odhodu  vendarle še naprej ostane na mestu guvernerja.

Rohatinski je sicer v Sloveniji znan kot oster nasprotnik vstopa Nove Ljubljanske banke na Hrvaško, dokler se ne reši vprašanje hrvaških varčevalcev. Veliko veljavo mu priznava tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki pri njem pogosto išče nasvete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.