Svet
124 ogledov

Za radioaktivni oblak kriva ruska podmornica?

Evropa Google Maps
Strokovnjaki si še naprej prizadevajo odkriti izvor sicer majnih količin sevanja, ki se je januarja pojavilo nad Evropo. Medtem ko so doslej omenjali predvsem možne ruske vojaške poskuse ali težave v kakšni izmed farmacevtskih tovar, zdaj omenjajo rusko podmornico.

Francoski Inštitut za radiološke in jedrske nevarosti IRSN je, kot smo že poročali, objavil, da se je 13. januarja v nižjih slojih atmosfere nekaterih predelov Evrope pojavil radioaktivni jod-131. Našli so ga nad Norveško, Finsko, Poljsko, Nemčijo, Češko, Francijo in Španijo. Stopnja je sicer v mejah normale, a strokovnjaki so vseeno zaskrbljeni, saj še vedno niso odkrili vzroka tega sevanja.

Skrb zaradi tega, ker še vedno niso odkrili vzroka sevanja, narašča v tolikšni meri, da je iz ZDA v Evropo prispelo letalo, ki v zraku meri sevanje. Pomagal naj bi odkriti razlog, do katerega se evropski strokovnjaki brez takšne opreme ne morejo dokopati.

Britanski mediji medtem še naprej ugibajo, ali so Rusi izvajali jedrske poskuse na Arktiki, česar ne potrjujejo geologi in seizmologi, ki poudarjajo, da niso zabeležili nikakršne seizmološke aktivnosti, ki bi podkrepile takšna ugibanja.

Ena od verjetnih teorij naj bi bila tudi ta, da so se radioaktivni delci pojavili od katere izmed številnih lupin ruskih podmornic. Na dnu Barantsovega morja je nekaj jedrskih podmornic.

Norveške oblasti pri tem potrjujejo, da je bilo morje v času prve zaznave radioaktivnih delcev v zraku močno razburkano, kar bi lahko povzročilo premik katere izmed podmornic, zaradi česar bi lahko prišlo do dodatnih poškodb in dodatnega puščanja radioaktinih substanc.

Kot smo že poročali, nekatere izmed domnev od kje so se pojavili radioaktivni delci so nakazovale tudi na farmacevtsko industrijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • URIAH HEEP 09:04 23.februar 2017.

    Vzrok je testiranje plinskih cevi v italiji pa je vse skupaj ušlo v zrak zaradi poškodb plinovoda, ki ga je povzročil nedavni potre... Ta cevovod pa seveda gre preko Italije, Francije, Švice, Nemčije in Avstrije in delno tudi prek Slovenije.<br ...prikaži več />Za testiranje cevi pa se uporablja iodine"131", ki pa je v velikih količinah ušel ven skozi cevi v Italiji, ki jih je poškodoval nedavni potres.Test je izvajala Norveška firma Statoil zaradi bojazni, da jim je nedavni potres poškodoval cevi. test so začeli uzvajati 23. decembra in naj bi trajal 3 do 4 tedne. Kot rezultat se je pokazalo, da so nedavni "potresi" dejansko poškodovali plinske cevi in zato tudi "radioktivni" halogenski plin nad Europo!

  • stela 14:57 22.februar 2017.

    Al pa če bi naredu kratek povzetek....???

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:27 22.februar 2017.

    Konkretno tokrat tole leti na B.B. -ja.