Svet
1094 ogledov

Za samomor nemškega finančnega ministra krivil virologa

Christian Drosten Profimedia
Pod kakšnim pritiskom so v tem času strokovnjaki priča tudi zgodba priznanega nemškega virologa.

Christian Drosten, virolog iz Berlina, je po vsem svetu zelo cenjen. Leta 2003 je namreč skupaj s kolegom razvil prvi test za SARS. Njegovo znanje je neprecenljivo, zato se nanj trenutno obračajo vsi nemški mediji. Je reden gost v različnih oddajah, za časnike in spletne portale je dal že nešteto intervjujev, na NDR-ju ima celo podcast.

Drosten meni, da se državljani počasi privajajo na omejitve in da so razmere v Nemčiji daleč o tistih, s katerimi se soočajo v Italiji in Španiji. Razlog za to strokovnjak vidi v testiranju, ki so ga Nemci začeli izvajati že zelo hitro in zato tudi hitro odkrili prve okužene. Rešitve sicer ne vidi v brezglavem testiranju. "Menim, da ne bi smeli le testirati, testirati, testirati. Ampak, da bi morali reči, da bomo testirali prave ljudi,“ je izjavil in dodal, da je število mrtvih v primerjavi z Italijo nizko tudi zato, ker so virus v državo prinesli mladi in aktivni smučarji, ki so bolj kot ne okužili ljudi iz svoje starostne skupine. Povprečna starost obolelih v Nemčiji je 48 let, kar je precej nižje od povprečne starosti v Italiji. 
 

"Vidim se v medijih in postane mi slabo“

Strokovnjaki so v teh časih pod velikim pritiskom. To je potrdil tudi Drosten, ki je za Focus izjavil, da razmišlja o umiku iz javnosti. Javnost se namreč ne zaveda, da znanstveniki ne sprejemajo odločitev, ampak le generirajo in interpretirajo podatke. "Obstajajo časniki, ki objavljajo karikature znanstvenikov. Vidim se kot stripovska figura in postane mi slabo,“ je povedal v svojem podcastu. V zadnjem tednu se Drosten ni želel več pojavljati na televiziji. Njemu in kolegom so namreč pripisali stvari, ki niso bile resnične. Pred nekaj dnevi je dobil celo elektronsko sporočilo, v katerem ga je nekdo krivil za samomor Thomasa Schäferja, finančnega ministra zvezne dežele Hessen, ki naj bi bil tako zaskrbljen zaradi trenutnega stanja, da si je sodil sam. "Počasi bomo prišli do točke, ko se bo morala znanost umakniti, če se to ne bo ustavilo,“ je še pripomnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.