Svet
33 ogledov

Za seks s prostitutko 3.750 evrov kazni

prostitutka prostitucija Shutterstock
Francoski poslanci so potrdili sporne kazni za tiste, ki plačajo za seks. Strankam prostitutk grozi 1.500 evrov kazni, ponovitev kršitve pa jih bo stala 3.750 evrov.

Sicer pa bodo lahko oblasti tiste, ki plačajo za spolne usluge, poslale tudi na tečaj za krepitev osveščenosti o tveganjih, povezanih s prostitucijo.

O preostalih določilih zakona bo sicer spodnji dom francoskega parlamenta, narodna skupščina, glasoval v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Javnost razdeljena

V petek, ko je parlament začel razpravo o zakonu, so se v bližini njegovega poslopja odvile številne demonstracije tako njegovih podpornikov kot tudi nasprotnikov.

Vlada vztraja, da je zakon namenjen preprečevanju nasilja nad ženskami in zaščiti večjega dela prostitutk, ki so žrtve tihotapcev z ljudmi. Kritiki pa poudarjajo, da bo prostitucija s kaznimi le potisnjena še globlje v podzemlje, s čimer bodo prostitutke izpostavljene še večjim nevarnostim.

Pomagali bi prostitutkam

Nov predlog zakona poleg določb o kaznih predvideva tudi možnost pomoči prostitutkam pri iskanju drugačnega dela. Tujim državljankam bi ob tem omogočil, da zakonito ostanejo v Franciji.

V Franciji naj bi bilo po ocenah od 20.000 do 40.000 prostitutk. Med 80 in 90 odstotkov naj bi bilo tujih državljank, ki naj bi večinoma delale za tihotapce z ljudmi.

Komentarjev 1
  • renemario 10:19 30.november 2013.

    ...to si izmislijo samo debili in bolniki.