Svet
4 ogledov

Za Skypom še Nokia?

Takole sta se šefa Nokie Stephen Elop (levo) in Microsofta Steve Ballmer ob napo Žurnal24 main
Microsoft. Nokia na Twitterju zanikala vse glasnejše govorice o tem, da se ji obeta prevzem velikana.

Telefonija. “Govoric navadno ne komentiramo, vseeno pa moremo povedati, da postajajo Eldarjevi viri očitno iz trenutka v trenutek manj kredibilni.”

Tako se je na zapis blogerja Eldarja Murtazina na Twitterju odzval tiskovni predstavnik Nokie. Eldar, ki na spletu velja za zanesljiv vir dogajanja v finskem podjetju, je namreč zapisal, da se pripravlja Microsoftov prevzem Nokie. Prevzem po tržni ceni bi ameriško podjetje stal okoli 22 milijard evrov, je ugotovil britanski Guardian. To naj bi si Microsoft lahko privoščil.

Podjetji vse bližje
Še pred kakšnega pol leta bi se zdele takšne govorice iz trte izvite, danes pa ni tako. Podjetji sta se pred nekaj meseci namreč povezali, Nokia opušča svoj operacijski sistem Symbian. Nove naprave bodo poganjali Microsoftovi mobilni operacijski sistemi.

Microsoft je prejšnji teden opravil največji prevzem v zgodovini in za 6,2 milijarde evrov kupil podjetje Skype. Kot se je izvedelo te dni, je za prevzem navijal sam ustanovitelj Microsofta Bill Gates. Nokia je po drugi strani ta teden ukinila blagovno znamko mobilnih 
storitev Ovi.

Iz tujine brezplačno?

Ne glede na to, ali Microsoft Nokio prevzame ali ne, pa je jasno, da se pri mobilni telefoniji izrisuje nov igralec. S storitvijo Skype bi po mnenju analitikov naveza Nokie in Microsofta kmalu povzročila revolucijo brezplačnega mobilnega klicanja iz tujine.

Obe podjetji se sicer zavedata, da potrebujeta sistem, podoben Applovemu in Googlovemu Androidu, prek katerega bosta konkurenčna na trgu pametnih naprav in aplikacij zanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.