Svet
11 ogledov

Za slabi dve leti zapora dobil 15, 5 milijona odškodnine

Lisice aretacija policija iStockphoto Žurnal24 main
Odvetnik Stephena Slevina, ki je 2 leti preživel v zaporu brez sodbe, je dosegel poravnavo v vrednosti 15,5 milijonov dolarjev.

"To je bil dolg in težek boj za pravico. Kljub temu Slevinu ne bo povrnjeno, kar mu je bilo odvzeto," je dejal njegov odvetnik Matthew Coyte. Odškodnina, ki jo je dosegel, je najvišja v ameriški zgodovini doslej.

V zapor zaradi vožnje pod vplivom alkohola

59-letni Stephen Slevin je moral v zapor, ker so ga leta 2005 aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola v ukradenem avtomobilu. Kasneje so ugotovili, da si je avto sposodil od prijatelja. Brez obrazložitve so ga po prekršku aretirali in zaprli.

Slevin trdi, da nikoli ni videl sodnika, ki bi mu izrekel sodbo. Oblasti pa so ga, po njegovih besedah, brez obrazložitve premestile v zapor v bližini mehiške meje, kjer je preživel 22 mesecev. S tem naj bi mu kršili tudi osnovne državljanske pravice.

Brez tuširanja skoraj dve leti

Slevin je iz zapora prišel v zelo slabem zdravstvenem stanju. Pogoji, ki jim je bil podvržen, so ga uničili fizično in psihično. Zaradi neustreznih pogojev je dobil preležanine, glivice in izgubil veliko kilogramov. Tuširal se ni skoraj dve leti. Nohti na nogah so mu tako zrasli, da so se mu začeli zvijati pod prsti, zbolel pa naj bi tudi za pljučnim rakom. Kot poroča Albuquerque Journal, si je, ko je potreboval zobozdravniško pomoč, zob izpulil sam.

Višina odškodnine je sicer manjša kot mu jo je dodelil zvezni sodnik. Njegov odvetnik je namreč zahteval 22 milijonov.

Komentarjev 1
  • mia 08:18 09.marec 2013.

    kaj, če bi naše tajkune deportirali v novo mehiko?