Svet
43 ogledov

Za slike desetletnika že 2 milijona

Monet, Pariz Žurnal24 main
"Mali Monet" je zelo cenjen med poznavalci umetnosti in s svojimi slikami služi milijone.

Desetletni Kieron Williamson iz britanksega Nortfolka z vzdevkom Mali Monet zadnjih nekaj let navdušuje poznavalce umetnosti in zbiratelje s svojimi slikami pokrajin. V petek se je odprla njegova nova razstava, prvih 23 slik pa je za več kot 280 tisoč evrov prodal že v 20 minutah. S slikanjem je desetletnik do zdaj zaslužil že blizu 2 milijona funtov (2,3 milijona evrov).

Kieron je začel slikati pri petih letih, ko je bil s starši na počitnicah. Svoje delo je javnosti prvič predstavil leta 2010 in požel neverjeten uspeh, ko so vse slike takrat sedemletnega dečka prodali v le nekaj minutah. Od takrat mediji pozorno spremljajo razvoj njegovega talenta, poznavalci umetnosti, ljubitelji in tudi zvezdniki z vsega sveta pa njegove slike dobesedno razgrabijo.

Desetletnega genija primerjajo z največjimi umetniki

Vodja galerije Picturecraft Adrian Hill je o razstavi povedal, da so Kieronove najnovejše slike "impresionistične, brez da bi bile abstraktne", in s tem ustvarjajo "naravno ravnovesje njegovega dela". Kieron sam je po poročanju BBC dejal, da mu je umetnost všeč zaradi tistega, kar lahko dejansko vidiš na sliki. "Zdi se mi, da abstraktnost, packa na platnu, ni umetnost," je povedal. Kljub temu ga številni primerjajo z velikimi umetniki, ki so se preizkusili na različnih področjih umetnosti in v različnih stilih. Hill meni, da Kieron sledi stopinjam Picassa in Giotta, ki sta oba začela s slikanjem v otroških letih. Po njegovih besedah je mladi umetnik zelo napredoval, njegove slike pa so še naprej neverjetne.

"Običajen deček", ki ima rad nogomet in staršem kupi hišo

Slava in veliki zaslužki seveda močno vplivajo na Kieronovo življenje, vendar se njegovi starši trudijo, da bi bilo vse čim bolj normalno in da bi ga zaščitili pred izkoriščanjem. "Kot družina želimo obdržati čim več normalnosti, a po pravici povedano, je to nočna mora, velika etična in pravna nočna mora," je za BBC povedala dečkova mama Michelle Williamson. Njegov oče, ki namerava delati v sinovi galeriji, ko bo septembra odprla svoja vrata, je dejal, da je sin le "običajen deček", ki ima zelo rad nogomet. "Nanj nikoli ne pritiskamo. Slika le takrat, kadar želi," je Keith Williamson še povedal za The Telegraph.

Nekaj zasluženega denarja je Kieron vložil v dela drugih umetnikov, kupil je hišo v domačem kraju, kjer bo odprl lastno galerijo, in novo hišo za svoje starše. Njegova mati je dejala, da ga zaslužek sicer ne zanima. "Želi le slikati tisto, kar bo ljudem všeč", je povedala za Daily Mail. O sinovi karieri je napisala tudi knjigo. Naslednje leto bodo Kierona začeli poučevati doma, da se bo lažje posvetil slikanju.

Komentarjev 1
  • mia 08:26 23.julij 2013.

    čudovite slike in res so primerljive z umetniškimi deli Moneja.