Svet
10 ogledov

Za smrt turistov plačali 75 tisoč evrov

Bolgarija napad Reuters
Hezbolah naj bi za napad na turiste plačal 75 tisoč evrov.

Vojaško krilo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah je osumljencema za lanski napad na izraelske turiste v Bolgariji nakazalo 75.000 evrov za organizacijo napada, v katerem je umrlo sedem ljudi, danes poroča bolgarski časnik 24 Časa.

Po navedbah časnika je bil denar namenjen za organizacijo napada na letališču Burgas ob Črnem morju 18. julija lani in za izvajanja poizvedovanj v drugih državah.

V napadu je bil ubit bolgarski voznik, pet izraelskih turistov in napadalec, ranjenih pa je bilo še 35 ljudi. Izrael je takoj okrivil Hezbolah, a je Bolgarija šele februarja lahko prišla do "upravičenega zaključka", da je bilo res vpleteno to gibanje. To je sicer vplivalo tudi na odločitev EU, da vojaško krilo gibanja uvrsti na seznam terorističnih organizacij.

Eden Avstralec, eden Kanadčan

Napadalcev sicer še vedno niso identificirali, a je Bolgarija ta teden dva njegova domnevna pomagača identificirala kot Maliada Faraha, ki ima avstralski potni list, in kanadskega državljana Hasana El Hadža Hasana. Oba sta sicer rojena v Libanonu. Po poročanju časnika 24 Časa, ki se sklicuje na podatke tujih obveščevalnih služb, je Hezbolah denar nakazal na njune kanadske in avstralske bančne račune.

Na poročila časnika se doslej še ni odzvalo bolgarsko tožilstvo ali notranje ministrstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.