Svet
7 ogledov

Za smrti krivi nemarni zdravniki

Sterelizacija v indiji Profimedias
Neodvisna preiskava smrti 13 Indijk, ki so umrle po množični sterilizaciji, pokazala, da je krivo zdravstveno osebje, ki ni poskrbelo niti za osnovno higieno.

"Nihče od osebja si med posegi ni zamenjal rokavic. Isto injekcijo in ostale operacijske pripomočke so uporabili za vse posege. Inštrumentov tudi niso sterilizirali," je zapisano v poročilu neodvisnih preiskovalcev. Najverjetneje so umrle zaradi okužb.

V indijski zvezni državi Chhattisgar je zaradi tega umrlo 13 žensk, ki so jih sterilizirali v okviru množične državne kampanje. Več deset žensk je po sterilizaciji tudi pristalo v bolnišnici, kar je sprožilo veliko kritik na račun indijske politike načrtovanja družin. Posege so v nehigienskih razmerah opravili na 83 ženskah.

Ženskam plačajo 18 evrov

Sterilizacija je v Indiji ena do najbolj priljubljenih metod načrtovanja družine. Številne vlade zveznih držav organizirajo množične kampanje, kjer večinoma revnim ženskam iz vaških predelov plačajo 1400 indijskih rupij (18 evrov), če pristanejo na poseg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.