Svet
15 ogledov

Za Španijo takoj, za Afriko težko

balkanski denar Shutterstock
Evropska unija po mnenju organizacije One hitro najde denar za evropske države, medtem ko tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč, namenja najmanj.

"Evropska unija v eni sekundi najde sto milijard evrov za pomoč španskim bankam, nikoli pa ne bo izpolnila obljube, ki jo je dala milijonom revnim in lačnim ljudem po svetu," je včeraj zapisal Adrian Lovett, direktor globalnega gibanja proti revščini One na svojem blogu.

Večina strokovnjakov se strinja, da Evropska unija trenutno nima druge možnosti, kot da zmanjšuje višino pomoči, da bi se izvlekla iz krize, piše hrvaški portal index.hr.

Petkrat manj za Afriko

"Evropski voditelji so v nekaj dneh Španiji zagotovili sto milijard evrov, samo zato da rešijo njihove banke. To je petkrat več, ko so obljubili Afriki od danes do leta 2015," opozarja Lovett. Takšna pomoč bi po njegovem mnenju lahko rešila pred lakoto 20 milijonov ljudi.

Po podatkih organizacije One je EU leta 2011 dodelila 54 odstotkov načrtovane pomoči. Kljub krizi v Evropski uniji sta ljudem, ki pomoč najbolj potrebujejo, darovali Velika Britanija in Irska.

Od 15 evropskih držav, ki sodelujejo v Komisiji za pomoč Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, so le tri države povečale pomoč najrevnejšim državam na svetu. In sicer Italija za 33 odstotkov, Švedska za 10,5 odstotka in Nemčija za 5,9 odstotka. Na drugi strani se je pomoč drastično zmanjšala s strani Grčije, Španije, Avstrije in Belgije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.