Svet
15 ogledov

Za talke imajo kar opice

opica Žurnal24 main
Savdska Arabija četverici pritlikavih opic, ki so bile iz Švedske namenjene v živalski vrt pri Rijadu, ne dovoli vstopa na svoje ozemlje. Temu naj bi botroval diplomatski spor med državama, ki je vzplamtel minuli mesec in zaradi katerega je Rijad med drugim odpoklical svojega veleposlanika iz Stockholma.

Štiri opice, znane kot pritlikave marmozetke, so se v živalskem vrtu v kraju Skansen skotile pred letom dni. Poslali naj bi jih v živalski vrt v bližini savdske prestolnice, a zaenkrat ostajajo na Švedskem.

"Zaradi politične situacije savdske oblasti niso izdale dovoljenja za uvoz opic," je povedal predstavnik švedskega živalskega vrta Jonas Wahlström.

Spor izbruhnil pred enim mesecem

Spor med Švedsko in Savdsko Arabijo je izbruhnil minuli mesec, ko je slednjo zmotil govor švedske zunanje ministrice Margot Wallström, v katerem je kritizirala stanje človekovih pravic v Savdski Arabiji.

Švedska je zaključila vojaško sodelovanje z arabsko državo, Rijad pa je odpoklical svojega veleposlanika v Stockholmu in med drugim prenehal izdajati poslovne vize.

Odnosi naj bi se po zagotovilih švedskih predstavnikov spet normalizirali in zalivska monarhija naj bi v kratkem ponovno začela izdajati vizume.

"Je nekoliko komično. Morali bomo počakati, da švedskim poslovnežem spet začnejo izdajati vizume. Mogoče pa tudi opice potrebujejo vizume," je menil Wahlström.

Pritlikave marmozetke tehtajo nekaj več kot 100 gramov in so najmanjši primati na svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.