Svet
28 ogledov

Za teroriste proizvajala eksplozivne naprave

Taborišče Guantanamo na Kubi. EPA
Pentagon je v sredo izpustili dva ujetnika, od katerih je eden odpotoval v Bosno in Hercegovino, drugi pa v Črno goro.

Pentagon je v sredo sporočil, da so v sredo iz iz taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi izpustili dva ujetnika, od katerih je eden odpotoval v Bosno in Hercegovino, drugi pa v Črno goro. V Guantanamu ostaja še 91 ujetnikov.

Pentagon je v BiH poslal 58-letnega Egipčana Tarika al Savaha, pripadnika muslimanske bratovščine, ki se je najprej bojeval v BiH, nato pa še v Afganistanu, kjer so ga prijeli decembra 2001. Za teroriste je izdeloval eksplozivne naprave, vendar pa se je v ujetništvu povsem spremenil.

Iz muslimana v ateista

Taborišče Guantanamo na Kubi. | Avtor: EPA EPA
Z Američani naj bi sodeloval od samega začetka in si je zaradi tega prislužil posebno priznanje. Povedal je vse, kar jih je zanimalo. Za sodelovanje si je prislužil zasebno celico z vrtom, satelitsko televizijo in hladilnikom.

Z leti se je iz muslimana prelevil v ateista, in se zredil na 200 kilogramov. V BiH, ki je doslej že sprejela nekaj ujetnikov iz Guantanama, so ga poslali, ker ima tam hčerko in nekdanjo ženo.
Svojega prvega gosta iz Guantanama je sprejela tudi Črna gora in sicer Abda al Suvajdija iz Jemna. Domov ni smel, ker v Jemnu divja državljanska vojna, teroristična mreža Al Kaida katere član je bil, pa je zelo močna.

V zaporu se je učil matematike in angleške slovnice

Danes 41-letnega Suvajdija so ujeli februarja 2002 v Pakistanu. Za Al Kaido je proizvajal eksplozivne naprave, danes pa naj ne bi bil več nevaren. Bivanje v zaporu je izkoristil za študij matematike in angleške slovnice. Suvajdi bo moral v Črni gori skozi prevzgojni program.

Proti letalu je šel tudi 35-letni Mohamed Bvazir iz Jemna, ki pa si je potem premislil, ker ga je zajela panika, da gre v državo, kjer ne pozna nikogar. Zaradi tega se je raje vrnil nazaj v zaporniško celico. Njegov odvetnik John Chandler je dejal, da gre za državo "v kateri je prijetno spiti pivo", več pa ni smel izdati, ker je država hotela ostati anonimna.

Zapiranje Guantanama od 2009

Predsednik ZDA Barack Obama Guantanamo zapira že od januarja leta 2009, pri čemer lahko računa le na pomoč tujine. Kongres mu ne dovoli selitve ujetnikov s Kube v ZDA in načrt naj bi bil, da se v tujino pošlje še preostalih 34 ujetnikov, ki so potrjeni za izpustitev ali preselitev. Preostalih 47, ki bodo za večno zaprti brez obtožnice, pa bo predsednik preselil v ZDA, pa če bo kongresu to všeč ali ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.