Svet
17 ogledov

Za umor afganistanskih civilistov 24 let zapora

Jeremy Morlock je priznal umore afganistanskih civilistov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Jeremyja Morlocka, 22-letnega ameriškega vojaka, je vojaško sodišče obsodilo na 24 let zapora. Morlock je priznal, da je skupaj s še štirimi vojaki načrtoval umore treh afganistanskih civilistov.

Vojaški sodnik, podpolkovnik Kwasi Hawk je ob razsodbi dejal, da je Jeremyja Morlocka nameraval obsoditi na dosmrtno ječo, a ker je ta priznal krivdo in se strinjal, da bo pričal proti soobtoženim, mu je kazen znižal na 24 let.

Morlock je prvi od petih vojakov, pripadnikov 5. jurišne brigade, ki se je zaradi načrtnega pobijanja afganistanskih civilistov znašel pred sodiščem.

Vojaško tožilstvo je Morlocka obtožilo, da je imel vodilno vlogo pri umoru treh neoboroženih Afganistancev v provinci Kandahar od januarja do marca 2010.

Na vprašanje sodnika, ali so vojaki streljali na ljudi, da bi jih prestrašili ali ubili, je Morlock odgovoril: "Načrt je bil, da jih ubijemo." Vojaki so svoja dejanja dokumentirali in posneli fotografije iznakaženih žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.