Svet
10 ogledov

Za umor hčerke dobila najmanj 25 let zapora

Iftikhar Ahmed in Farzana Ahmed bosta zaradi umora hčerke preostanek življenja preživela za zapahi, je odločila porota. Hčerko sta, ker se nista strinjala z njenim zahodnjaškim načinom življenja, zadušila s plastično vrečko.

Takrat 17-letna Shafilea Ahmed je izginila septembra 2003, njeno truplo pa so pet mesecev pozneje našli na obrežju reke Kent v Cumbrii.

Policija je že od vsega začetka sumila, da sta jo umorila zdaj 52-letni oče Iftikhar Ahmed in 49-letna mama Farzana, vendar niso imeli dovolj dokazov, poroča The Daily Mail.

Ključ je bila sestra

Uganka o smrti se je začela razpletati leta 2010, ko je policija zaradi vloma v družinsko hišo prijela Shafilejino sestra Alesho, ki je razkrila podrobnosti umora. Dejala je, da sta jo starša zadušila s plastično vrečko, povod pa naj bi bilo "predrzno oblačenje" Shafilee.

Dejala je tudi, da sta jo starša zaradi njenega zahodnjaškega načina življenja mučila od otroštva, najhujše pa je bila zadnje leto pred smrtjo. Starša sta jo poskušala poročiti z bratrancem iz Pakistana in jo tja tudi poslala, a se je Shafilea vrnila s poškodovanim grlom, saj je iz protesta popila belilo.

V zaporu najmanj 25 let

"Vajina skrb, da bi bila osramočena v skupnosti je bila večja od ljubezni do hčerke," je ob razsodbi dejal sodnik Eoderick Evans. Staršema je rekel, da bosta v ječi preživela najmanj 25 let.

Spomnil je tudi, da sta se starša sama odločila za življenje v Veliki Britaniji, a da se nista želela prilagoditi tamkajšnji skupnosti, ampak sta vztrajala pri normah, ki veljajo na pakistanskem podeželju.

"Shafilea je bila odločna, sposobna in ambiciozna punca, ki je želela živeti življenje, ki je normalno za to državo in mesto, za katerega sta se vidva odločila, da bosta v njem živela in vzgajala otroke," je bil kritičen sodnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.