Svet
6744 ogledov

Za uničen vinograd sedem evrov odškodnine

Denar
1/11
Za uničen vinograd v požaru je dobila sedem evrov odškodnine. Samo prijava škode je bila dražja, pravi.

Lani so poplave in požari na v Dalmaciji povzročili za skoraj pol milijarde evrov škode, vlada je za nadomestila namenila približno enajst milijonov evrov. Zdaj so izplačali prve odškodnine za škodo, ki so jo lani v Dalmaciji povzročili požari in poplave, poroča HRT.

Iz evropskih skladov naj bi bilo izplačanih 20 milijonov evrov, vlada pa je že začela izplačevati škodo, ki jo bo poravnala iz proračuna.

Milica Kosović iz Kistanja je za obnovo uničenega vinograda, v katerem je imela 1500 trt, dobila sedem evrov odškodnine. "Več sem plačala za papirje, ki sem jih potrebovala za prijavo škode," je povedala in dejala, da odškodnine ne misli vzeti. "Tega ne potrebujem. Hvala državi, da mi je namenila to veliko pomoč in hvala, da se rogajo revežem," je povedala.

Požar na Hrvaškem | Avtor: Hrvoje Jelavić/Pixsell Hrvoje Jelavić/Pixsell

Podoben primer je v sosednjem Skradinu. Mišu Vojnoviću je zgorelo 40 stoletnih oljk. "Dobili smo okrog 33 evrov, to je približno pet odstotkov od nastale škode," je povedal. 

Za škodo je šibeniška županija dobila manj kot sto tisoč evrov, občina Kistanje, ki so jo opustošili požari, pa je dobila nakazanih 134 evrov, poroča HRT.

Požar na Hrvaškem | Avtor: Hrvoje Jelavić/Pixsell Hrvoje Jelavić/Pixsell

Država je izplačala znesek, ki ga je lahko, 11 milijonov evrov ni malo, je zadevo komentiral minister Tomislav Tolušić in dodal, da računajo še na izplačila iz evropskih skladov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • Avatar Alioness
  Alioness 12:58 05.marec 2018.

  Se pravi država je pobrala evropska sredstva, in drobiž potalala ljudem, ki so imeli škodo. Osnovo pa so zase pobrali. No, saj ni nič kej drugače k v Sloveniji. Politikanti kradejo glih kjer se da.

 • ode 11:00 05.marec 2018.

  Kdor ima v lasti vinograd z 1500 trtami ni revež. Sem spada še zidanica ali hiša. Verjetno ta vinograd ni njena edina nepremičnina. To velja tudi za slovenske "reveže".

 • Avatar Leon
  Leon 09:37 05.marec 2018.

  Narod si bo pisal sodbo sam ! Tudi Hrvati .