Svet
273 ogledov

Za uvod v veliki teden o duhovni puhlosti

papež Frančišek True value paint
Začel se je najpomembnejši teden v letu za prek milijardo Zemljanov.

Papež Frančišek je na današnjo cvetno nedeljo na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice in pred več deset tisoč zbranimi daroval mašo. Ob tem je opozoril, da sta največja grožnja Cerkvi triumfalizem in duhovna puhlost, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, povzema pa jo STA.

Po papeževih besedah "triumfalizem skuša doseči cilj po bližnjicah z lažnimi kompromisi". "Triumfalizem se napaja z dejanji in besedami, ki niso šli skozi izkušnjo križa, hrani se iz spopada z drugimi, ki jih vedno označuje za slabše, pomanjkljive, propadle ...," je opozoril Frančišek. Blaga oblika triumfalizma pa je po njegovih besedah duhovna puhlost.

Jezus pa je po njegovih besedah uničil triumfalizem. "Radostnim vzklikom ob prihodu Jezusa v Jeruzalem je sledilo njegovo ponižanje in okrutno mučenje. Ta misterij nasprotij vsako leto spremlja naš vstop v veliki teden," je dodal papež in prosil zbrane, naj molijo za mir v svetu.

Ob koncu maše se je Frančišek v odprtem papamobilu podal med množico na Trgu sv. Petra.

Cvetna nedelja je začetek neposredne priprave na veliko noč. Danes so tako po cerkvah potekali blagoslovi vejic oljk in drugega zelenja, ki ga verniki pogosto povežejo v butare. Opolnoči pa bodo v Katoliški cerkvi začeli t. i. veliki teden, ki bo vrhunec dosegel z velikonočnim tridnevjem in veliko nočjo.

Na veliki četrtek bo papež v kraju Velletri južno od Rima opravil obred umivanja nog 12 zapornikom ter tako obudil spomin na Jezusov izraz ponižnosti do apostolov. Na veliki petek bo v rimskem Koloseju vodil križev pot, v soboto pa velikonočno vigilijo. Na veliko noč bo papež podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.