Svet
12 ogledov

Za vohunjenje kar 80 milijard dolarjev

Združene države Amerike so čez leto za vohunske dejavnostiin delovanje tajnih sl Žurnal24 main
Združene države Amerike so čez leto za vohunske dejavnosti in delovanje tajnih služb porabile kar 80 milijard dolarjev (58 milijard evrov). Znesek je za majhno državo, kot je Slovenija, nepredstavljiv.

Poročilo o stroških storitev tajnih služb, ki ga je ameriška administracija objavila prvič, razkriva, da se 53,1 milijarde dolarjev porabi za dejavnosti, ki niso vezane na vojaški sektor, medtem ko so vojaške obveščevalne agencije za svoje delo porabile okoli 27 milijard dolarjev, kar je kar dve milijardi več kot prejšnje leto, je potrdil tiskovni predstavnik Pentagona Dave Lapan. V poročilu sicer niso navedene nikakršne dodatne podrobnosti operacij, poroča CNN.

Operacije Cie ostanejo skrite
Poudarimo, da so obveščevalne službe, ki zajemajo delo v civilnem sektorju, dolžne predložiti letno poročilo o njihovem delovanju. Ameriška vlada ima namreč zakonsko obvezo, da vsako leto javnosti razkrije stroške obveščevalnih služb, kjer pa so izvzete zloglasna CIA, državne agencije, ki zadevajo varnost, ter vse preostale agencije, ki spremljajo določene države, teroristične organizacije in druge skupine, ki po mnenju ameriškega zunanjega ministrstva predstavljajo nevarnost za ZDA.

Medtem ko stroški za vojaške obveščevalne službe ostajajo državna skrivnost, pa so tiste, ki pokrivajo civilni sektor, po zakonu, ki ga je ameriški kongres izglasoval leta 2007, dolžne vsako leto izdati natančno poročilo o stroških določenih operacij.

Predstavniki številnih pomembnih obveščevalnih služb v Združenih državah Amerike sicer še vedno močno nasprotujejo objavi stroškov. Določeni člani obveščevalne skupnosti so namreč prepričani, da bi lahko teroristične organizacije in "sovražniki ZDA" ob skrbnem spremljanju teh poročil dobili dragocene informacije o moči obveščevalne skupnosti, kar bi pomenilo luknje v obrambi domovine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.