Svet
12 ogledov

Za volitve iskali dan brez nogometa

Žurnal24 main
Nemci bodo novega predsednika države dobili 30. junija. Predsednik bundestaga je zadovoljen, ker so našli termin, ko na sporedu ni nogometnih tekem.

Termina za volitve ni bilo enostavno določiti in zato smo zadovoljni, da se nam je posrečilo najti datum, ko na svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Afriki ne bo tekem, je sporočil predsednik bundestaga Norbert Lammert.

Potencialni kandidati za predsedniško mesto:
- ministrica za delo Ursula von der Leyen
- finančni minister Wolfgang Schäuble
- predsednik bundestaga Norbert Lammert

Nemci bodo tako novega predsednika države po nepričakovanem odstopu Horsta Köhlerja dobili 30. junija. Kot smo poročali včeraj, je Köhler odstopil zaradi kritik glede njegovih izjav o nemški misiji v Afganistanu.

Javnost kritična do Köhlerjeve poteze
Köhler je na cedilu pustil ljudi, ki so verjeli vanj, je bil danes oster nemški center PEN. Avstrijski Die Presse na drugi strani ugotavlja, da ni bil človek besed. Poljski časnik Rzeczpospolita pa kritično ocenjuje, da Köhler ni prenesel kritik, temveč se je obnašal kot šef gospodarske ali finančne institucije.

Angela Merkel (Foto: Reuters)

Težki časi za Merklovo
Predsednik evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, njegov dostop obžaluje ter meni, da je to velika izguba za Nemčijo. Tako verjetno razmišlja tudi kanclerka Angela Merkel, za katero je to že drugi hud udarec v tednu dni: pred Köhlerjem je odstopno izjavo podal tudi predsednik zvezne dežele Hessen Roland Koch. Nemški vladi podpora v zadnjem času nezadržno pada.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.