Svet
5907 ogledov

Odlična novica za vse, ki boste dopustovali v državah bivše Jugoslavije

Telefoni v šolah
Šest držav na zahodu Balkana bo v četrtek odpravilo stroške mobilnega gostovanja. Ti so se že pred dvema letoma znižali za več kot eno četrtino, z letošnjim julijem pa se bodo povsem ukinili. Pričakovati je, da bo nato sledila odprava stroškov gostovanj tudi z državami članicami EU.

Voditelji držav zahodnega Balkana so se o znižanju stroškov mobilnega gostovanja dogovorili pred tremi leti, aprila 2019 pa so podpisali regionalni sporazum. Ta je določil, da zahodnobalkanska šesterica - BiH, Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Srbija - v prvi fazi s 1. julijem 2019 znižajo te stroške za 27 odstotkov, s 1. julijem 2021 pa jih povsem ukinejo.

Države zahodnega Balkana so sporazum podpisale pod pokroviteljstvom EU. "Podpis regionalnega sporazuma o roamingu je dokaz, da v regiji obstaja močna politična volja za digitalno transformacijo celotnega zahodnega Balkana," je takrat sporočila evropska komisarka za digitalno družbo in gospodarstvo Mariya Gabriel.

Minuli petek je bilo na to temo ministrsko srečanje v Podgorici. "Navdahnjeni s strani EU smo zagotovili, da bodo državljani zahodnega Balkana lahko v regiji od 1. julija dalje klicali, pošiljali sporočila in brskali po spletu brez stroškov gostovanj," je po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA povedal makedonski minister za informacijsko družbo in administracijo Jeton Shaqiri.

Tako kot nekdanja evropska komisarka pred dvema letoma je tudi Shaqiri izpostavil, da gre šele za začetek. Poudaril je pomen sporazuma, ki da je predpogoj za zmanjšanje stroškov gostovanja med državami zahodnega Balkana in EU.

Spomnil je tudi na lani v Tirani podpisani memorandum o omrežjih 5G, interoperabilnosti in zaupnih storitvah ter napovedal okrepljeno sodelovanje v regiji in vlaganja v omrežja in infrastrukturo, vse z namenom izboljšanja kakovosti in hitrosti komunikacij.

Komentarjev 1
  • Sean_Pal 15:55 27.junij 2021.

    Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, ko sem dve uri opravljal to službo, sem prejšnji mesec s tem delom zaslužil 17.528 EUR. ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦